Feil fra Ap om statlige arbeidsplasser

Jonny Finstad

Jonny Finstad Foto:

Av
DEL

Leserbrev
Åsunn Lyngedal(Ap) hevder at «avmaktsfølelsen» i nord kommer av at vi har for lite statlige arbeidsplasser. Problemet er at tallene hun belegger påstanden med slett ikke stemmer.

I et tilsvar til undertegnede mener Lyngedal at Nordland bare har fått tilført 15 nye statlige arbeidsplasser under denne regjeringen og bare har 4.8% andel t arbeidsplasser, mens Oslo har 24.5%. De rette tallene er derimot 248 -12.8% og 15.1%, og viser et helt annet bilde enn det Lyngedal forsøker seg på.

3500 nye offentlige arbeidsplasser er tilført landsdelen, 1045 til Nordland i regjeringsperioden 2013-18. Antall sysselsatte totalt i Nordland har bare økt med 975 i perioden. Det offentlige står altså for hele økningen i sysselsettingen.

Lyngedal mener det er galt at det i regjeringsperioden er tilkommet 3816 flere statlige arbeidsplasser i Oslo.
Det er jo naturlig at det blir flere arbeidsplasser i alle sektorer, når befolkningsøkningen er så stor som i Oslo. Nordland står stille befolkningsmessig, mens Oslobefolkningen har økt med nesten 60 00 siden 2013, og antall arbeidsplasser med 34 000. Andelen offentlige arbeidsplasser går dog ned i Oslo under dagens regjering. Alle tall er offentlige og kan leses i kommuneprofilen.


Lyngedal antyder at Ap er mot flere statlige arbeidsplasser i Oslo, mens sammenlignende tall for siste 5 år Ap styrte landet viser mye større økning i offentlige arbeidsplasser i Oslo- hele 5075.

Mitt hovedpoeng fra forrige innlegg står seg godt. Det sentraliseres ikke offentlige, eller statlige arbeidsplasser, ut av Nord Norge, som de rødgrønne ynder å hevde.

Det underliggende problemet for både Nordland og landsdelen negativ folketallsutvikling. Særlig at de unge flytter sørover- til tross for ledige jobber og mangel på fagkompetanse.

«Sentralisering» handler i mye større grad om å ta grep lokalt, bli mere opptatt av verdiskaping og utvikling av ressursene, og ikke minst fremstå som attraktiv for de unge.
Der bidrar ikke Lyngedal og de rødgrønne i særlig grad med sin svartmaling for å sverte regjeringen, og det skjer i en tid hvor det eneste som går nedover i landsdelen er arbeidsledigheten.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags