Fedrenes synder osv...

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerKjære Amund. I ditt rasende, men velskrevne innlegg, viser du en større innsikt i GTs hevngjerrige og rasende Gud, enn i NTs tilgivende og kjærlige Gud.

Å være rasende er enkelt. Å ønske hevn over sin neste, krever minimal energi. Å være et sivilisert menneske, og etterleve humanistiske idealer, derimot, er tungt. Og det er forjævlig at kyniske populister spiller på menneskers mest primitive reflekser.

Ikke misforstå – jeg mener ikke at IS kvinnene skal tilgis. De kan med rette kalles landsforrædere, og må dømmes deretter ifølge norsk lov.

Men barn, Amund... Ærlig talt, vi burde ha lært noe av hvordan «tyskerunger» ble behandlet både av det offisielle Norge og lokalsamfunn. IS-barna er ennå i en alder da det er mulig å «omskolere» dem, og hjelpe dem gjennom de traumene de har opplevd.

I et sivilisert samfunn kan både kristne og ikke-troende forenes i et humanistisk ideal, uten at man slår hverandre i hodet med utvalgte bibelsitat.

Det finnes riktignok mennesker som kaller humanistiske tanker og tiltak for naive. «Naiv», er et ord som er som skapt å ty til når en skal latterliggjøre en motstander. Dermed kan en lettere lukke øynene for ubehaget med å måtte se andre mennesker i øynene og oppdage hvem de er – medmennesker.

Vår nære historie er breddfull av skremmende eksempler på hva som skjer med de som blir umenneskeliggjort. I dag krever det f.eks. at man tar seg bryet med å forstå forskjellen på islam som religion og islamisme som politisk og ideologisk bevegelse. Eller at staten Israel ikke er representativ for alle innbyggerne eller jødene som folk.

Innsikt koster. Og prisen er at man kan oppnå erkjennelse. Erkjennelse er noe svineri. Den kan nemlig få grunnen til å bevege seg under føttene våre, og få våre mentale murverk til å krakelere. Men oppsiden er at vi vokser på det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags