Mot en styrt avvikling i Distrikts-Norge

Kjeldebotn.

Kjeldebotn. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ung og optimistisk har jeg nettopp flyttet hjem til min lille nordlandsbygd Kjeldebotn, med et ønske om å kunne skape mitt eget levebrød og kunne bidra til vekst og trivsel på hjemplassen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bygda ligger idyllisk til ved havet, midt i et fruktbart jordbruksområde omkranset av høye tinder til lek og rekreasjon. Som Nord-Norge generelt og som bygdesamfunn spesielt går det dessverre mot en styrt nedleggelse også her.

I fjor forsvant skolen og i år mistet bygda også barnehagen. Det er egentlig ikke merkelig, da det ikke er flere barn eller unge mennesker igjen til å lage dem. En styrt utvikling over tid har ført til forgubbing og en ødelegging av landsbygda som man knapt har sett siden Svartedauden herjet landet.

Politikeres manglende evne til å se utvikling over tid og ikke bare i kortvarige politiske gevinster fører til gjentatte tilfeller av uklok samfunnsplanlegging. Nedleggelsen av Andøya flystasjon var et slikt tilfelle.

For bygda mi sin del, var nedleggelsen derimot et siste tegn på håp og optimisme. Det at det på andre siden av fjorden skal komme 600 nye arbeidsplasser og 300 vernepliktige på Evenes flystasjon, bare 20 minutter unna bygda er lovende. Ikke bare for bygda, men for hele regionen som topper Norgesstatistikken på alle de verste indikatorene. Nå kunne samfunnet bygges opp igjen, nå var vår tid kommet.

Dessverre for oss, preges vi igjen av korttenkte beslutninger. Rutebåten mellom sørsiden av Ofotfjorden og Evenes, selve livsnerven i samfunnet vårt, står sammen med mange andre samferdselstilbud overfor store kutt. Rutebåten som ikke bare håndterer 12 000 reisende hvert år, men som også gjør at vi befinner oss 3 timer unna Oslo S, skal krympes til det ugjenkjennelige.

For å effektivisere driften, skal tilskuddet til rutebåten mellom Kjeldebotn og Evenes kuttes med 4 av 5 millioner kroner og følgelig skal billettinntektene på 1,7 millioner også tilfalle operatøren. Inntekter som ved færre avganger helt klart vil bli synkende. I anbudet settes det kun krav til 3 avganger i ukedagene mot dagens 7, og ingen i helgene. På tross av dette hevder fylkeskommunen hardnakket at rutetilbud vil bli styrket i prosessen

.

Det er ikke innbyggernes ferievaner og andre luksusgoder jeg er redd for å miste. Det vi derimot gjør med denne tilslørte, men styrte nedleggelsen av en hurtigbåt, er at vi setter en effektivt stopper for utviklingen av en hel region - med Ballangen, Tysfjord og Hamarøy i spissen.

For Nordland Fylkeskommune sin del, er det merkelig at de ikke ser at denne avgjørelsen kan medføre til at fylket mister flere innbyggere til Troms – og Finnmark i utviklingen av Evenes.

For nasjonen Norge sin del, er ironisk at man hele tiden messer at det er i Nord-Norge utviklingen skal skje, at det er her verdiskapningen i fremtiden ligger. Men hvis vi skal leve av Nord-Norge, hvem skal vi faktisk leve sammen med her oppe?

Den norske landsbygda er i ferd med å bli små feriekolonier og hyttelandsbyer, uten at man klarer å ta innover seg at de som faktisk må bo her også skal ha et verdig liv og et levende lokalsamfunn rundt seg. Vi skal faktisk ha en nabo å snakke til, en butikk å handle på og en skole å sende barna våre på. Da er samferdsel noe du må bygge opp og ikke bygge ned.

Med en av Nord-Norges største landbaserte militære investeringer rundt hjørnet, og med nesten 1.000 nye arbeidsplasser på Evenes er det vanskelig å skjønne hvorfor det haster så mye med å stenge en hel region ute fra videre utvikling.

Tilbudet kan derimot reddes hvis politikere fra Nye-Narvik kommune velger å bruke kjøttvekten sin på saken, spørsmålet er bare om det vil bli prioritert opp mot andre spørsmål eller kutt.

Hvis man ønsker vekst i hele nye Narvik Kommune er det viktig at også sørsiden av Ofotfjorden får tilgang til det som skal skje i og rundt Evenes, hvis ikke risikerer man at Ofoten blir et vannskille mellom bakevjen i sør og det suksessfulle nord.

Spørsmålet er om kampen tas. Svaret ligger hos kommende ordfører og varaordfører, Rune Edvardsen og Per Kristian Arntzen, som begge har vært ettertrykkelig tause mot sine egne partifeller i fylket.

Det er på tide at politikerne våre starter å tenke langsiktig, før også denne muligheten går ifra oss.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken