Hvordan vil Narvik kommune bidra i dugnaden for å redde klimaet?

Vestsiden nye ungdomsskole i Kongsberg.

Vestsiden nye ungdomsskole i Kongsberg. Foto:

Av
DEL

LeserbrevNye Parken skole er under bygging og det skal de nærmeste årene bygges flere store skolebygg i Narvik. Ny barneskole og ny videregående skole.

Norge har skrevet under på Parisavtalen om å redusere energibruk og utslipp for å hindre at Co2-innholdet i atmosfæren ikke fortsetter å øke.

Spørsmålet fra Rødt på vegne av mange undrende innbyggere er om og hvordan Narvik kommune ha tenkt å bidra til oppfyllelsen av klimaløftene?

Nye Vestsiden ungdomsskole ligger rett utenfor Kongsberg sentrum. Den nye skolen som ble tatt i bruk i høst, har plass til 480 elever og med samlet flate på 4.800 kvadratmeter. I tilknytning til skolen skal det bygges en flerbrukshall på 2.100 kvadratmeter.
Byggherre er Kongsberg Kommune og Rambøll AS har utviklet prosjektet. Den nye ungdomsskolen på Kongsberg ligger langt framme miljømessig.
Det nye skolebygget er et såkalt pluss-hus der det benyttes solceller på tak og vegger til produksjon av energi i tillegg til varmeveksler med uttak av bergvarme. Det mest unike med skolebygget er imidlertid at solenergien skal gjøres om til hydrogen om sommeren som så skal lagres i bygget og benyttes til energiproduksjon om vinteren.
Vestsiden ungdomsskole er en av de første skolene i verden som benytter seg av hydrogenlagring.

Parken Ungdomsskole er kommet langt i byggefasen og skal stå ferdig til høsten. Spørsmålet er hvilke tiltak som er planlagt og utført for å redusere energiforbruket ved skolen?
Selv om planene og byggingen av skolen er kommet er langt, spør vi i Rødt om det er mulig å implementere noen av tiltakene fra Kongsbergskolen eller andre smarte løsninger til Parken Ungdomsskole?

I tillegg spør vi om Narvik Kommune vil kreve at framtidige bygg, enten de bygges i kommunal eller i privat regi, pålegges å planlegge og å bygge med de smarte løsninger som reduserer energibruk og klimaavtrykk, slik det er gjort i Kongsberg?

Trond Blomlie
Listekandidat for Rødt Narvik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags