Historien om et forsvunnet kraftverk i Tysfjord

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Historien om et forsvunnet kraftverk fra sørfjordfjellet i Tysfjord fortsetter. Den hører med til historiens aller best kjente mysteriet. Den handler om en rik kommune som ville ha det, men som forsvant og rammet nådeløst. Hinsides det utenkelige.

Opp gjennom historien har historieinteresserte med jevne mellomrom påstått at de har funnet kraftverket, men ingen har noen sinne vært i stand til å legge frem ugjendrivelige bevis for hvor det er, som ifølge historien forsvant. Hendelsen er omtalt og forsøkt forklart i innlegg og artikler, men ofte med store avvik fra det opprinnelige kildematerialet, eller fra naturlovene, for den saks skyld.

Det skorter imidlertid ikke på forslag. Historien kan fortelle at det påståes at uvedkommende har vært å rana den, ingen er sikker. Og at det kan ha forlatt området frivillig, blitt lokka med tvilsomme gulrøtter. Det kan også fortelles at forsvinningen kunne knytte seg til samene og at den kunne befinne seg langt nord i landet. Det ble også spekulert i om hemmelige agenter var innblandet i forsvinningen - tatt det med til hovedstaden.

For å finne kraftverket har engasjementet vært stort. Høvding Rune Edvardsen med medhjelpere Per Kristian Arntzen og Tor Asgeir Johansen ble i sin tid engasjert for å finne kraftverket. De sa ja til oppdraget, og mente at hvis de greide å løse mysteriet, ville de kanskje få større oppdrag. De var usikker på hvordan og hvor de skulle starte. De hadde ingen plan og absolutt ingen plan for hvordan de skulle komme på sporet. Det ultimate fallitterklæring for lederskap. De var sure og forbanna. Men med hjelp fra avisa Løpeseddel skulle det nok gå bra. Det eneste ørlille problemet de kunne se var samene. Samtidig var de redd, om de ikke fant kraftverket ville sjansen være stor for at det kunne oppstå etnisk konflikt.

Ingen kraftverk var å finne. De måtte gi opp - de klarte ikke å løse mysteriet. De grublet vel og lenge på hva de nå skulle gjøre. Da kom høvding Edvardsen på noe lurt. Kanskje de kunne be om hjelp fra en tåkefyrste som bodde lenger sør i landet. Han var jo en kjent tåkefyrste, kjent for å utrykke seg bevisst uklart for å imponere eller villede. Tåkefyrsten ble glad - han kunne nok løse mysteriet. Han syntes oppdraget var særdeles spennende. Men en tanke streifet, hva i himmelens navn er kraftverket i hovedstaden, umulig var hans resonans. Merkelig, tenkte han igjen. Men han kunne ikke skuffe høvding Edvardsen med sine medhjelpere. Siden de hadde sendt melding. Dere kommer ikke til å tro det, et kraftverk er forsvunnet i Tysfjord. Men til det måtte han ha hjelp. Han engasjerte derfor to av sine mindre kjente tåkefyrster som medhjelpere.

Tåkefyrsten sammen med medhjelpere gikk med iver og glød inn i arbeidet. Først måtte de finne ut om det var kommet til hovedstaden. De fikk kjennskap via høvding Edvardsen om mulig forbindelse til det forsvunne kraftverket kunne være i hovedstaden. De lette vel og lenge, og meddelte til høvding Edvardsen. Det forsvunne kraftverket muligens var å finne i hovedstaden. De skulle følge opp saken. Men det viste seg at det ikke var så enkelt. Bekymret ble de da de oppdaget at de måtte hamle opp med ei bestemt dame, som mulig hadde noe med forsvinningen å gjøre. For å få klarhet, bestemte de seg å ta saken opp med dama. Men dama avviste fast og bestemt at kraftverket var i hovedstaden, og mente at de var blitt overivrige i letingen. En av de mindre kjente tåkefyrsten mente at her måtte det drastiske virkemidler til. De mislykkes med forsøket, og mente at dama oppførte seg særdeles arrogant når de ikke fikk vite hvor kraftverket var.

Den mest kjente tåkefyrsten var mest opptatt av frivillighet, kunne det være mulig løsning til mysteriet. Men høvding Edvardsen og medhjelpere ville ikke høre noe om dette. De planla å gjøre et nytt forsøk. Denne gang med hjelp av advokater, kanskje det kunne hjelpe. Historien kan fortelle at tåkefyrstene med høvding Edvardsen og medhjelpere sammen med avisa Løpeseddel fremdeles er på leting etter det forsvunne kraftverket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags