Hovedtyngden av norske politikere har innsett at kommunereformen må fortsette

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

I Fremover fredag 27. juli har Per Gunnar Stensvaag (PGS) et av sine utallige leserbrev med kritikk av regjeringens politikk og spesielt statsråd Monica Mæland.

Hovedpoenget hos PGS er at det for han er en motsetning mellom at norsk næringsliv for tiden går så det suser, og at Statistisk sentralbyrå (SSB) legger fram prognoser om fraflytting og forgubbing i småkommuner.

Avslutningsvis har han noen forenklede tanker om verdiskaping. Det hele for å bygge opp en forestilling om at landet vårt i framtiden bør ha mange småkommuner.

Når PGS noe triumferende "avslører" kommunalminister Mælands ubønnhørlige logikk så tabber han seg selv ut logisk - og det temmelig kraftig!

Når norsk næringsliv går godt så har norsk sjømatproduksjon endel av æren for det. Og mye av fisken tas opp utafor Nord-Norge. Eller produseres i oppdrettsanlegg i landsdelen. Rent fysisk kan man si at en god del av verdiskapingen skjer her. Men det er bare halve sannheten, for eierskapet har også en betydning.

Når verdiskapingen skal måles i kroner, er det plassering av kontorer som er viktig. Fiskeren fra Møre kan gjøre gode fangster i nord, men da vil han skatte for inntektene på Møre. Når så PGS omtale dem som viser til fakta som "frekke" så viser han manglende forståelse.

Fraflytting fra småkommuner er ikke noe nytt. Men når statsråd Mæland siterer SSB sine tall, er plutselig tallene bare "skremselspropaganda". Det PGS gjør her, er noe politikere flest styrer unna. Normalt er det politisk selvmord å avvise tall fra SSB på den måten.

Virkeligheten for mange småkommuner er at de må prioritere om de skal satse på administrasjon eller velferd. Administrasjon kan effektiviseres ved at kommuner slår seg sammen. Og behovet for velferd går ikke ned, det øker heller.

Hovedtyngden av norske politikere har innsett at kommunereformen må fortsette. Men viljen og evnen til politisk styring er varierende. Populister som spekulerer i lokal motstand er ennå en bremsekloss for utviklingen.

Leserbrev

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags