Anke(r)sak

Arkivfoto: Harald Harnang

Arkivfoto: Harald Harnang Foto:

Av
DEL

LeserbrevJeg er fra Narvik. Født og oppvokst. Pappa jobbet på bolaget. Det samme har morfar og onkel gjort. Brødre, søskenbarn. Til og med jeg har en sommer bak meg på banegården. Dette skulle vel kvalifisere meg til å være narvikgutt. Med to t-er, siden mamma og pappa begge er fra Ballangen.

I likhet med mange andre fra Narvik, har jeg hytte i Ballangen. Som utflyttet narviking er jeg derfor mer i Ballangen enn i Narvik. Men det, sammen med at hele slekta har røtter i Ballangen har aldri gjort meg til ballangsværing. Innerst inne vil jeg alltid være fra Narvik, uansett hvor jeg er i verden. Jeg synes derfor det er helt greit og ganske hyggelig at de to kommunene snart blir en, sammen med halve Tysfjord. Å være narviking er en stor del av min identitet, og vil alltid være det, uansett hvor mange sammenslåinger og endringer som skjer.

Når debatten om kommunesammenslåing har rast som verst på Facebook, er gjengangeren at narvikingene kommer for å ta alt man har i Ballangen. Jeg har litt humoristisk sagt at hva er det de er redd for at byfolkene skal ta? Det er jo verken særlig mange penger eller arbeidsplasser å hente.

Men siden jeg er mye i Ballangen, særlig i feriene, snakker jeg ofte med ballangsværinger. Det er stort sett edruelige folk som ikke er redde for å miste arbeidsplasser eller store kommunale formuer. Det de er bekymret for, er at de ikke skal ha noe å si i den nye kommunen. At byfolkene bare bestemmer hvordan alt skal være, både før og etter sammenslåing.

Narvikingene beroliger. Alle får være med og bestemme, ikke nå problem!

Verken ballangsværinger eller tysfjæringer trenger bekymre seg – alle skal med, og alle får bestemme. Narvikfolk er rause og inkluderende, og tar ikke betalt for å inkludere steder i nabokommunene som en del av by1 når de er ute i verden.

– Stetind? Ja, den ligg praktisk talt i Narvik, der æ e fra!

Så lenge ingen foreslår den som kommunevåpen, riktignok.

For her settes alle fagre ord om inkludering, raushet og medbestemmelse på gangen. Alle må jo skjønne at vi må beholde ankeret, det er jo kjent i hele verden! Vakrest og penest, og ikke minst: ALLE vil jo ha det, ferdig snakka.

Imens sitter sindige tysfjæringer og ballangsværinger relativt rolig i båten. Det koker ikke på facebooksidene til Ballangen. Ingen ballangsværinger skriver lange innlegg på vegne av «alle», de tar ikke til orde for folkeavstemning for å beholde feiselen i kommunevåpenet sitt. I skrivende stund er noe av det siste som ble delt i gruppa «Ballangen før og nå», menyen til Stetind Hotell, og at Ingolf har funnet en pakke sigaretter på vei til fjells.

Vi kan derfor gratulere ankerets tilhengere. Dere har gjort skam på beskyldninger om at ankerfolket bare skulle ta og ikke gi i den nye kommunen. Beskyldninger om at narvikingene bare skulle innføre alt fra Narvik som det er i dag.

Ankerfolket, ankerets tilhengere, menigheten Ankeret har gitt ballangsværinger og tysfjæringer noe av det vanskeligste som er å gi. Dere ga dem rett.

Kenneth Dypvik-Simonsen

Utflyttet Narviking

Stabekk

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags