Narviks internasjonale identitet og status kan komme til å svekkes

Layout 1

Layout 1

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevKommunene Tysfjord, Ballangen og Narvik blir en større kommune fra 1.januar 2020.

Folketallet i kommunene er årets første kvartal henholdsvis 1 925, 2 470 og 18 630. Fra 1980 har de tre kommunene en gjennomgående tilbakegang i befolkningen. Prognosene forteller om fortsatt tilbakegang.

Kommunene har hatt frivillighet som prinsipp for sammenslutningen. Godt samarbeid og samhold har preget de folkevalgte i arbeidet med å etblere en ny og noe større kommune i Ofoten.

Til forskjell fra stor enighet i prosessen om sammenslutning er befolkningens interesse nå åpnet. Idyllen er forstyrret. Symbolikk er blitt av større interesse enn poltikk. Valg av kommunevåpen vekker engasjement. Det er bra!

Stetinden, Norges nasjonalfjell, er i seg selv et godt forslag til kommunevåpen. Tanken er god. To momenter svekker imidelertid forslaget. Det er flere kommuner i Norge som har valgt kommunevåpen som er svært likt nykommunens forslag. Nesodden er et meget klart eksempel.

Det mest alvorlige er at Narviks internasjonale identitet og status kan komme til å svekkes. Narvik er - blant norske byer - den som skiller seg ut med gateskilt og minnetavler i land som Frankrike, Polen, England, Nederland.

Den andre verdenskrig og krigshandlingene i Narvik-avsnittet er bakgrunnen for Narvik bys internasjonale status. Å svekke våre symboler er å svekke Narviks historiske og internasjonale status.

Et nytt ukjent byvåpen vil svekke Narviks internasjonale symboler. Det er å svekke Narviks status i Europa og europeiske bysamfunn. For bykommune skal vel nye Narvik være med kommune-nummer 1805!

Odd Gerhard Andreassen

Pensjonist, tidligere folkevalgt

Ankenes

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags