Raus eller selvopptatt?

Sverre Mogstad

Sverre Mogstad

Av
DEL

LeserbrevKlokka tikker mot fødselen. Terminen er 1.1.2020. Navnet er for lengst bestemt. «Foreldrene», dvs. innbyggere og politikere i Tysfjord og Ballangen har vært rause og valgt Narvik som det beste navnet. Nå skal dagens tre kommuner velge felles symbol. Forslaget er nasjonalfjellet Stetinden. Politikerne gir tommelen opp som første reaksjon. Fremover ved Terje Næsje gjør det samme.

Så eksploderer engasjementet og debatten. Særlig i sosiale medier. Kritikken hagler først og fremst fra narvikværinger. Det harseleres over at forslaget ser ut som ei dametruse. Og mange krever at det historiske og flotte ankeret skal bestå. Hva skjer?

Det er helt greit å være skeptisk til forslaget. Jeg synes heller ikke den fenger ved første blikk og håper den blir justert i retning av Erik Djupviks forslag. Dyktige Siv og Bengt i Nor-Trykk kan sikkert sjekke om de heraldiske reglene er mer tøyelige. Og trusefokuset kan vi dempe, selv om det på kort sikt gir oppmerksomhet i nasjonale media.

Det store problemet er at mange vil skrote hele forslaget og beholde Narviks nåværende kommunevåpen. Hva tenker de på? Nabokommunene har historisk sett med skepsis på Narvik. Vi narvikværinger kommer fra en by skapt mellom malmtogene fra Sverige og malmbåtene til Europa og USA. Det var ikke naturlig samkvem mellom byen og bygdene. Da dette sank ordentlig inn over oss, har det vært bygd stein på stein i mange år for å vinne naboenes tillit. Aldri har det vært bedre enn nå. Tysfjord, Ballangen og Narvik har jobbet kjempebra med å forberede sammenslåing. Tor Asgeir, Per Kristian og Rune har stått i fronten for dette. Regionrådene i Ofoten og Sør-Troms skal slå seg sammen. Aldri har Harstad og Narvik vært bedre venner. Og med hele Nord-Norge bak VM-søknaden i alpint, ble det slått uttrykkelig fast at Narvik har blitt en by som inkluderer istedenfor å ekskludere.

Narvik kommune baserer sin virksomhet på tre verdier: «Nytenkende, Raus og Stolt». Det passer godt på utviklinga av samarbeidet de siste årene. Det passer slett ikke for dem som vi gå inn i en større kommune med våre flotte naboer i sør, og tre vår historie og kultur ned over ørene på dem. Det som kjennetegner den innfallsvinkelen, er det motsatte av Narviks verdier – altså «Tilbakeskuende, Selvopptatt og Flau».

La oss velge fremtida. Et sterkt samarbeid for den positive utviklinga vi ønsker. La oss diskutere hvordan forslaget kan forbedres frem til kommunestyrene skal vedta endelig løsning. Men la oss velge Stetinden og det nye – felles for alle tre. På samme måte som våre naboer var rause og valgte Narvik som navn på nykommunen. Nasjonalt og internasjonalt er det navnet Narvik som har status, ikke kommunevåpenet.

Vær raus og se fremover.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags