Valget er enkelt

Av
DEL

LeserbrevHvilket forslag mener du er best? spør Fremover på førstesiden og gir leserne èn valgmulighet; Stetind - i fire varianter. I virkeligheten er svaret enkelt: Et gullanker på rød bunn! Narvik kommune må beholde sitt ikoniske kommunevåpen, også etter utvidelsen.

Jeg mistenker at utvalget som har forberedt kommunevåpensaken har vært motivert av at alle skal være venner, og at det derfor var viktig å finne på noe nytt, nøytralt. Det ble Stetind. Men Ikke noe sted har jeg sett det innlysende drøftet, at Narvik beholder ankeret som kommunevåpen

Stetind, eller Stetinden, om du skal være pedantisk, har sine kvaliteter. Fjellprofilen er imponerende, med steile sva fra fjorden helt opp til den flate toppen, et massivt uttrykk for kraft, mot, dristighet. Du opplever det når du er nær. Men oppgaven å overføre slike kvaliteter til et kommunevåpen har slått feil. De foreslåtte variantene har alle et veikt, unnvikende uttrykk, de signaliserer det motsatte av fjellet. Typisk nok blir utkastene alltid presentert med bruksanvisning; du blir fortalt at det er snakk om “nasjonalfjellet”, at det er Stetind, at fjellet er tøft og bratt og dominerende. Men ikke noe av dette finnes igjen i utkastene.

Narviks kommunevåpen ble godkjent ved kongelig resolusjon i 1951. Da Ankenes kommune og Narvik kommune ble slått sammen i 1974 var kommunevåpen ikke noen tema. Ingen så det som naturlig at Narvik, som også den gang ble navnet på den sammenslåtte kommunen, skulle ha for eksempel Den sovende dronning som nytt kommunevåpen.

Jeg gjetter at Narviks gullanker pryder flere vegger, skott, monter og plasser rundt om i verden enn noe annet annet norsk kommunevåpen. Narvik er en internasjonal by, eksistensen hviler på en isfri havn, besøkt daglig av skip fra hele verden. Men særlig er det krigshandlingene i 1940 som gir Narvik en enestående status ute i Europa, i Frankrike, England, Polen og - med et mulig annet fortegn - Tyskland. Utallige arrangement og møter opp gjennom årene har endt med at gjester har reist hjem fra Narvik med en utgave av et gullanker på rød bunn i bagasjen. Men nå skal stoltheten veldig mange rundt i verden føler når de ser dette kommunevåpen ikke lenger være vår egen stolthet?

Henry Arne Hansen / sgg

Henry Arne Hansen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags