Debatt på Fremover TV

PARTILEDERDEBATT: Listetoppene stilte til debatt ledet av Fremover fredag 30. august.

PARTILEDERDEBATT: Listetoppene stilte til debatt ledet av Fremover fredag 30. august.

Av
DEL

LeserbrevJeg er en Frustrert lokalpolitiker som ikke får taletid i to av temaene i debatten på Amfi på fredag. Jeg blir avspist med replikker, mens de andre får taletid når de ber om det.

Men jeg vil derfor nytte anledning til å bruke det skrevne ord til å formidle Miljøpartiet De Grønnes mening om økonomi, der sykefravær var en het potet i debatten, og oppdrett.

Når det gjelder det altfor store sykefraværet, står det i Miljøpartiets program at vi vil ha prøveordning med 6 timers arbeidsdag i helse og omsorg. Dette var noe som tidligere Gerd-Liv Valla kjempet for i sin periode som leder i LO. Bedriften Tine Midt Norge er den mest kjente som har gjennomført det i Norge. De opplever en halvering av sykefraværet, som var nesten så høyt som Narvik kommune. DE opplever en effektiviseringsøkning på hele 50 prosent.

Ved sykehjem i Sverige er det innført 6 timersdag, der opplever de langt færre sykemeldte, større effektivitet, gladere personale og mer fornøyde beboere og flere i heltid.

I alle mine år i politikken har vi snakket om sykefravær, stort sett har det ligget på 11-14% og enda større i omsorg og oppvekst. Vi har hatt fokus på det og vi snakker om Harstadmodellen, men lite nytter. 6 timers dag vet vi nytter.


Når det gjelder oppdrett så hevdes det fra dem som IKKE vil stille krav til næringen at 0 utslipp = 0 industri. Miljøpartiet De Grønne er helt uenig. Teknologisk utvikling får vi når det stilles strenge miljøkrav, forbud på bruk av KFK gass i kjøleskap er et meget godt eksempel på det. 0 utslipp er ikke nødvendigvis lukkede merder, innenfor 0 utslipp er det flere teknologiretninger. Dersom ikke vi som politikere, både lokalt, regionalt og sentralt stiller krav, behøver ikke næringen å utvikle seg, da kan de bare kan fortsette med å drive så billig som mulig.

I dag ser vi at i andre deler av verden er det utvikling på gang, også i Norge, cirka én tredjedel av utviklingskonsesjonene dreier seg om 0 utslipp. Vi i Miljøpartiet vil at næringen skal utvikle seg slik at de spiller på lag med det biologiske mangfoldet i vann og på land.

Fra flere av partiene som er oppdrettskåte sier de at det skal være bærekraftig, i debatten kom det frem at ordførerkandidaten far Høyre, på spørsmål fra ordstyrer, ikke viste definisjonen på bærekraft. Kan det være at flere har samme kunnskapsnivå?
I dag slipper oppdrettsnæringen ut avføring tilsvarende som fra 20 millioner mennesker. Dette skal 5 dobles. Altså skal vi i fremtiden slippe ut avføring fra laks tilsvarende fra 100 millioner mennesker.

Ved siste valg var Rødt og Miljøpartiet De grønne til sammen på vippen. Da som nå stiller vi samme krav når det gjelder oppdrett. SV har samme målsetting i sitt program, men, og det er et stort MEN. For SV virker det som om posisjonene etter valget er viktigere enn dette kravet, som det var ved valget for 4 år siden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags