Miljøpartiet De Grønne: Hvem tar havet på alvor?

Hva hjelper det med fine formuleringer om bevaring av havet i et partiprogram, når den praktiske politikken ikke følger etter?

Hva hjelper det med fine formuleringer om bevaring av havet i et partiprogram, når den praktiske politikken ikke følger etter? Foto:

Av
DEL

LeserbrevNår oppdrettsnæringa sier hopp, så hopper politikerne. Sist ute er fylkesrådsleder Thomas Nordvoll (AP), som tar med seg hele Nordland Fylkesråd i et felles hopp.

Saken gjelder at laksegiganten Marine Harvest har søkt om tillatelse til å drive oppdrett ved Rødskjæran i Vegaøyan verdensarvområde, som er på Unescos verdensarvliste. Man kunne jo håpt at et konsern som Marine Harvest, som fronter sitt samarbeid med WWF om å redusere miljøpåvirkningen fra oppdrett, hadde en samvittighet som hindret dem fra å søke tillatelse i et slikt unikt område? Konsernet hadde et overskudd på 462,5 millioner euro i fjor. Med dagens kurs er det 4632 millioner kroner i overskudd. Kunne dette overskuddet på noen måte bidratt til at man holdt fingrene av verdensarv-fatet?

Så har altså et enstemmig Fylkesråd i Nordland nå gått inn for å gi midlertidig tillatelse til oppdrett. Og det gjør Fylkesrådet like før det skal igangsettes en konsekvensutredning av Norsk institutt for naturforskning (NINA). Folk er rystet, noen melder seg ut av partiet sitt i protest. Unesco er bekymret, Fylkesmannen er bekymret, Klima og Miljødepartementet, Miljødirektoratet og Riksantikvaren er bekymret. Men SV`s fylkesråd for miljø er ikke bekymret.

Hvem skal sette ned foten for oppdrettsnæringa, når ikke våre lokale folkevalgte gjør det? Hva hjelper det med fine formuleringer om bevaring av havet i et partiprogram, når den praktiske politikken ikke følger etter? Det er ikke veldig lenge til neste valg, la oss håper at velgerne husker. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags