Voldtektsmottak til Ofoten

Av
DEL

Leserbrev1 av 10 norske kvinner utsettes for voldtekt en eller flere ganger i livet. Dette viser en omfangsundersøkelse gjort i 2014. For nye Narvik kommune betyr det over 1000 kvinner som har eller vil bli voldtatt i løpet av livet. Halvparten av dem er under 18 år. Når en voldtekt har funnet sted er det viktig å ivareta kvinnen samtidig som det er avgjørende å sikre bevis for å kunne straffeforfølge gjerningspersonen. Dette gjøres ved voldtektsmottak med døgnberedskap. Når en jente fra Ofoten utsettes for voldtekt er nærmeste voldtektsmottak i Harstad.

Voldtektsofferet kan enten møte opp på voldtektsmottaket selv eller komme i følge med politiet. Svært mange kvinner velger imidlertid ikke å anmelde voldtekten. Tall fra overgrepsmottaket i Harstad viser at kun 5 voldtektsoffer kom fra Ofoten i 2018. Hvis vi ser dette i sammenheng med hvor mange vi vet at utsettes for voldtekt tyder dette på store mørketall.

Det er nærliggende å mene at reisevei har mye å si for hvor mange som benytter seg av et tilbud som voldtektsmottak. Bor du i Kjøpsvik har du en reisevei på 197 km. Fra Ballangen er det 143 km, mens det er ca 100 km fra Narvik. Narvik SV mener avstanden er uholdbar og en vesentlig grunn til våre mørketall. Det er å regne som en utilgjengelig hjelp når en befinner seg i en ekstremt vanskelig situasjon. Reisen er en ufortjent ekstra psykisk påkjenning for disse jentene. Voldtekt er ikke et kvinneproblem, det er et samfunnsproblem. Narvik SV mener det er på høy tid at det blir etablert et voldtektsmottak ved Narvik Sykehus.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags