Kaffe, kake og kano

Av
DEL

Leserbrev
Multer fra Ankenes, fjelltur i Efjorden, is ved Dama på Torvet, besøk på Ballangen Camping. Morgenkaffen til rykende fersk Fremover. Sightseeing i gate 1 og gate 2. En liten svingom innom Storsenteret og Amfi. Den obligatoriske turen opp til Narviks stolthet, Fjellheisrestauranten. Softis med baconstrø. Frisk, nordnorsk luft. Røde kinn, stiv kuling og solkrem. Midnattssol, sene sommerkvelder, myggstikk og hvilepuls. Ti dager med nord- norsk påfyll. Ti dager hvor jeg atter en gang har fått lov til å nyte noe av det aller beste med byen jeg er så glad i. Opplevelser jeg med rak rygg kan reklamere for, å preike om, for de der "nede i sør".

Det er med andre ord mye og mangt som kan fremsnakkes i regionen. Det er mye som går på skinner, tross mangelen på jernbanespor til resten av landet. Det er mange som våger å gå i bresjen for nye lokale initiativ, og som hver eneste dag står på for å skape en helårsby. En by som lever også utenom fellesferien, høysesong og midnattssol. En by som det er godt å komme hjem til, og som det er vemodig å forlate.

Selv om jeg atter en gang har hatt en særdeles avslappende, kontrastfull og innholdsrik feriekoloni hjemme i nord, så er det også noen små ting jeg har festet med ved...Og med fare for å fremstå som en surkete, utflytta "besserwisser" og muligens kvasi- østlending, som nå skal kaste dom over oppholdet hjemme i Narvik, så skal jeg våge meg frempå og si noen ord.

For det første, så synes jeg det er litt leit av turistkontoret i Narvik ikke har kjennskap til utleie- muligheter for kano og kajakk i regionen. Her kan Ballangen Camping fremsnakkes og fortjener all skryt og heder. De leier ut flotte kanoer for en billig penge, og dette er noe som bør formidles til turistene.

For det andre, så oppfordrer jeg Kafferiet, for å etterleve sitt navn og gode rykte, å servere kaffe også etter kl.18 i sommersesongen. Det får være opp til hver enkelt å avgjøre når slusene for koffein skal stenges.

Sist, men ikke minst, så heier jeg på flere tilbud av den type som Narvikfjellet hadde i sommer. Gondol og kaffe/kake til en overkommelig pris. Dessverre så frykter jeg at mange ikke får en reell tilgang til Narvikfjellet med den prisen som i settes i dag. Mennesker med ulike funksjonsnedsettelser frarøves muligheten til å oppleve det jeg vil tørre å påstå er det beste ved byen vår; den unike skuen av fjell, fjord og by.

Avslutningsvis vil jeg bare berømme alle lokale initiativ, ildsjeler og primus motorer som drar i gang nye og spennende prosjekter. Dere både ses, høres og synes! En ekstra varm velkomst til årets nykommer, Haikjeften – festivalen! Byens ferskeste tilskudd ser ut til å ha vekket liv i dansefoten, mobilisert dugnadsånden og fått narvikingene til å gå mann av huse. Slike kulturopplevelser samler folk, skaper tilhørighet, en "vi"- følelse, og vitner om en by som både lever og leverer. Og her er det mye god helse å hente! Ringvirkningene av slike arrangementer smitter over både på næringsliv, folk og fe. Det er en solid investering i folkehelsa som ikke kan måles i kroner og øre, men hvis verdi ligger i den samlende effekten den har på lokalsamfunnet. Så ja, mer av det! Mer av en helårsby som skaper folkelig liv og røre, som er fremoverlent og som våger å tenke nytt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags