Narvik kommune må stille strenge miljøkrav til oppdrettsnæringen

Vegard Johan Lind-Jæger, Ordførerkandidat for SV, Narvik.

Vegard Johan Lind-Jæger, Ordførerkandidat for SV, Narvik.

Av
DEL

LeserbrevDen marine kartleggingen av Ofotfjorden viser at vi har en frisk fjord. Det skal den også være i fremtiden.

Narvik SV er tydelige på at fremtidig oppdrett må ha krav om 0-utslipp. Det vil si null rømming, null lus og null forurensning av medisiner, kjemikalier, for og skit i havet. Dette er fremtidens oppdrett, og flere kommuner er i fred med å innføre liknende krav. Det er også åpenbart at forbrukerne i økende grad er opptatt av både velferden til fisken og påvirkningen oppdretten har på miljøet.

0-utslippskravet er også i tråd med NHOs og Norsk Industri sitt vegkart for oppdrettsnæringa. Der sier de: «innen 2030 må oppdrett av laks skje med en teknologi som eliminerer problemene med lakselus, hindrer rømming og tar vare på verdien av partikulært materiale.» SV er enig med retningen her, men langt mer utålmodig enn NHO for å få det til. Vi er og redd for at dette er mye fine ord fra næringa og litt for lite handling.

I vårt område er vi heldige med lokale eiere som både er viktige arbeidsgivere og bidrar stort til vekst og trivsel i lokalmiljøet. SV tror og håper at oppdrettsnæringa i nye Narvik kommune ikke bare vil gå med på, men verdsette reguleringer som gjør at vi tar vare på fjorden vår.

Foreløpig er det lukkede anlegg, som for eksempel Akvafuture sør i Nordland, og landbaserte anlegg som fyller disse kravene, men det er en bevegelse i bransjen og vi tør håpe at noen av forsøkskonsesjonene vil bære frukter.

Vi har en stor frisk fjord og et solid teknologimiljø i Narvik. La oss bruke dette til å gjøre Ofotfjorden til et utstillingsvindu for fremtidens oppdrett. Narvik SV er positive til oppdrett som spiller på lag med miljøet og ikke mot det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags