Overgrepssaken i Tysfjord

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevStøtteerklæring og offentlig uttalelse fra Landsforeningen mot seksuelle overgrep, LMSO:

Elleve lulesamer har fortalt om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune i Nordland.

VG har bragt den alvorlige saken fram i lyset og hevder de har kjennskap til ytterligere 47 overgrepsutsatte. Saken er uoversiktlig og omfattende. Mange har sviktet og sviket har fått pågå i mer enn tre tiår.

LMSO ønsker å uttrykke sin støtte til alle utsatte og pårørende i Tysfjord. Deres smertefulle erfaringer må føre til varige endringer.

Seksuelle overgrep mot barn er grov kriminalitet og må alltid behandles som det, uansett hvilken religiøs, etnisk, sosial eller politisk tilhørighet overgriper har. Ingen kan fredes. Det er bare en part som er skyldig og ansvarlig - og det er overgriper. Trusler, utestenging eller fordømmelse av utsatte kan ikke endre det.

Tysfjord kommune står foran store utfordringer og må få all hjelp og støtte de trenger i den tid- og kompetansekrevende prosessen med å avdekke og ivareta de utsatte. De utsatte og deres pårørende må ikke glemmes den dagen saken ikke lenger får overskrifter. Overgrep får konsekvenser som kan vare livet ut og påvirke blant annet utdanning og arbeidsevne.

Vi som samfunn må trekke lærdom av denne saken. Vi må beskytte barna våre gjennom avdekkende og forebyggende tiltak i hver eneste kommune. Dette må være et systematisk arbeid ved helsestasjon, barnehage, skole, menighet, idrettslag, korps og alle andre arenaer der barn ferdes. Vi må erkjenne at vi aldri kan hvile og si vi har kommet i mål!

Vi må også erkjenne at saken i Tysfjord ikke er enestående. At det finnes andre lokalsamfunn hvor omfattende overgrep blir stilltiende godtatt gjennom år. LMSO håper avsløringene i Tysfjord får ringvirkninger og bidrar til at også disse sakene kommer fram i lyset.

Seksuelle overgrep mot barn er et samfunnsproblem som det er et felles anliggende å bekjempe. Kunnskap og åpenhet er vårt viktigste middel for å oppnå dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags