Det ligger ikke an til krig med samene

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.23. desember hadde Jarl Hellesvik et innlegg i Fremover der han uttrykker dyp skepsis til planene til ett av partiene på Sametinget, NSR, Han antyder at NSR drømmer om å få etablert en egen samisk nasjon på området som tradisjonelt har rommet det samiske folks utbredelse i Skandinavia og Finland. For få år siden var denne problemstillingen oppe i media sist. En kveld kikka jeg på Ođđasat. Der ble et eget Sameland avvist som mulighet med henvisning til grunnlovens paragraf 2. Der sies at Norge er en udelelig nasjon.


Jeg tviler på at mange ivrer for etablering av en samisk nasjon. Et Sameland ville hatt Russland som nabo. Det ville vært veldig militært utsatt. Etter at Russland annekterte Krim- halvøya, ville det være utrivelig å være deres nabo uten store militære ressurser. Det virker utenkelig å innlemme deler av Kola-halvøya i en urfolks-nasjon.

Jan Hellevik antyder, antakelig retorisk, at man står utsatt til for beskyldninger om same-hat hvis man er politisk uenig med NSR. Det er åpenbart lovlig å være uenig med NSR. De har ikke alle mandatene på Sametinget!


Jarl Hellesvik gjør et poeng av at en formulering i samefolkets sang er temmelig ubeskyttet i vår tids perspektiv. “ Sameland for samene” ble til mer enn et halvt århundre før det rasistisk motiverte “Norge for nordmenn”. Jeg har fundert over hvilken betydning vi kan legge i “ Sameland for samene” Det kan være uttrykk for et ønske om at en livsfrisk samisk kultur vil gi et godt livsrom for samene. En sterk stilling for samisk språk er i tråd med visjonene i “ samefolkets sang.” Samefolkets sang forutsetter en dyp samhørighet mellom folk og natur.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken