Alle elever fortjener lærerutdannede lærere!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL


LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Et nytt skoleår er rett rundt hjørnet og mange elever er spente på hvilke lærere de vil møte den første skoledagen. Dessverre vil mange elever møte ukvalifiserte lærere ved skolestart.

Til tross for bred enighet om at lærere med høy kompetanse er den viktigste enkeltfaktoren for elevenes læring, sto ukvalifiserte for minst 1,76 millioner undervisningstimer i 2018. Minst - fordi dette er et lavt estimat. Tallet er hentet fra GSI (Grunnskolens Informasjonssystem) som bare rapporterer den planlagte undervisningen for skoleåret. Over halvparten av de ukvalifiserte hadde ikke høyere utdanning enn videregående skole.

Andelen lærere uten lærerutdanning er ikke jevnt fordelt i Norge. Elevene i Finnmark kommer dårligst ut etterfulgt av Nordland, Akershus, Oslo og Troms.

Når virkeligheten innhenter skolehverdagen – med sykefravær, permisjoner og lærere som plutselig slutter – blir hullene ofte tettet med ukvalifiserte og omfanget er derfor betydelig høyere. Hvor mye høyere vet man ikke fordi dette ikke registreres i nasjonal statistikk

At et av verdens rikeste land ikke klarer å gi alle barn og unge en lærerutdannet lærer, bør være et alvorlig tankekors for politikerne i valgåret 2019. Å rekruttere godt kvalifiserte lærere til utdanningssektoren er ikke en umulig oppgave hvis man virkelig vil.

Det er en sentral politisk målsetting for norsk skole at alle elever har rett på likeverdig opplæring. Likevel har ikke norske elever hatt den samme tilgangen på denne viktige ressursen i mange år.

Innsatsen for å rekruttere og beholde lærere i skolen må styrkes for at samfunnet skal kunne oppfylle alle elevers rett til kvalifiserte lærere. Det må sørges for at nasjonale vedtak og ambisjoner blir ivaretatt helt ut i den enkelte kommune og skole. Ord fra politikerne må følges opp med handling.

Staten, fylkeskommunene og kommunene rår over de sentrale virkemidlene og har hovedansvaret for dette.

Alle politiske partier oppfordres herved til å handle nå.

Alle elever fortjener lærerutdannede lærere!
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken