Joshua French er klar – hvor «klar» er VU-komiteen?

- IKKE NØDT: At han har en demokratisk rett til å snakke om sine opplevelser, betyr ikke at man er nødt til å invitere ham, skriver Victor Petrenko om Joshua French og hans besøk på Svarta Bjørn.

- IKKE NØDT: At han har en demokratisk rett til å snakke om sine opplevelser, betyr ikke at man er nødt til å invitere ham, skriver Victor Petrenko om Joshua French og hans besøk på Svarta Bjørn.

Av
DEL

LeserbrevHvor «klar» VU-komiteen er, er uklart. Invitere Joshua French til å holde foredrag? Jo da - fyren er tøff. Overleve åtte år i «Mørkets Hjerte», et Kongolesisk fengsel, krever mer mentalt og fysisk enn hva de fleste av oss kan skryte på oss. Gutten har dessuten en løvinne av en mor, som man må bukke dypt i respekt og beundring for.

Men. Har VU-komiteen vurdert hvilke verdier French og avdøde Moland representerer? «Krig er sunt», sa Moland. «Norge er ’soft’», sa samme hardbarkede. Disse to Knoll og Tott supermachoene var ikke egnede for Telemark Bataljon (cowboyer med manglende personlig skikkethet).

Les også:

Men i sine pubertale voldsfantasier levde de ut guttebokdrømmene om å bli leiesoldater. French kritiserte tilreisende uforstående journalister. Journalistene jobbet ikke i Afrika, de nei. French derimot, hadde drømmejobbene til en halv-fascistoid voldsromantiker som jeg mistenker dyrker ideen om «dåpen i krigens stålbad», som en tysk forfatter begeistret kalte første verdenskrig.

Les også:

Gratulerer VU-komite, med en høyverdig «kulturformidling». Hva får en vanlig publikummer ut av et slikt foredrag? Bortsett fra å få høre en spennende historie og stilt sin nysgjerrighet? Og kanskje få massert og pirret sitt eget «Mørkets Hjerte»? Nå vil ikke jeg hevde at French skal nektes en plattform. Men at han har en demokratisk rett til å snakke om sine opplevelser, betyr ikke at man er nødt til å invitere ham. Med det synet han har på «bløte» Norge og krigens helsebringende effekt, er det nærliggende å mistenke ham for å være amoralsk og nihilistisk (nedbrytende uten positive alternativer). Det faktum at Moder Erna ga ham en slik triumferende og varm velkomst på 17. mai, forteller at (leserne kan her legge inn hva de synes passer)...

Forøvrig, de aldri hvilende gravejournalistene har funnet ut at guttungen har fått seg kjæreste. Det kan bli folk av ham. Tross alt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags