Vann fosser inn i valgkampen

Av

Kommunevalgkampen har fått nye problemstillinger på dagsorden. Reint vann, for eksempel, en selvfølge de færreste spanderer en eneste tanke på.

DEL

Meninger


Nesten overalt i Norge kan vi skru på kranen og ut kommer reint, godt vann. Ikke koster det stort heller sammenliknet med alle andre næringsmidler. For rent vann er et næringsmiddel, vårt aller viktigste.

Treg utskifting

Den tragiske hendelsen på Askøy utenfor Bergen i juni, der tusenvis ble syke fordi et høydebasseng hadde blitt forurenset, satte vann på den politiske dagsorden. Det kom fram at vannrørene i mange kommuner er gamle og i dårlig stand. Å bytte ut det gamle ledningsnettet vil koste en formue. Det er ulike anslag, men et sted i nærheten av ufattelige 250 milliarder kroner er nevnt.

Trenger penger, men også fagfolk

Det koster å oppgradere, ikke bare materielle utgifter, men det må fagfolk til for å gjennomføre denne oppgraderingen. Det utdannes alt for få fagarbeidere til vann- og avløpssektoren. Det er beregnet at det trengs over tohundre nye fagarbeidere årlig, mens bare et fåtall velger å jobbe i vann- og avløpsbransjen når de er ferdige driftsoperatører eller rørleggere. Vi trenger politikere som vil satse på lærlinger i egen kommune eller eget vannverk.

Valgvinner

Egentlig burde kommunale investeringer i reint, godt vann være en sikker valgvinner for alle parti, men slik er det nok ikke. Det er uendelig mye mer populært å satse på noe som synes, for eksempel en ny fotballhall eller skole.

Vannavgift på tretti tusen?

Mange steder kan vi stå foran en opp til tredobling av vannavgiften, dersom det bare er avgiften som skal finansiere dette gigantiske løftet. En vannavgift på tretti tusen eller mer er ikke usannsynlig. Derfor bør vann på den politiske dagsorden, og det kjapt. Vi trenger politikere som tenker fremover og vil satse på rent vann til innbyggerne.

Nasjonal dugnad må til

Dersom fornying av vann- og avløpsnettet utelukkende skal finansieres av vannavgiften alene, så vil det ramme de med lavest inntekt hardest. Man kan ikke velge om man trenger vann, det er livsnødvendig. Derfor mener Fagforbundet at staten må bidra med midler fra statskassa og kommunene må ta sin del, både over ordinære budsjetter og gjennom vannavgiften. Skal vi ha råd til det, nytter det lite å sette skatten ned. Derfor oppfordrer Fagforbundet alle til å stemme på partier på rødgrønn side. De er de som setter fellesskapet høyest.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags