Velkommen sommerstøy og stress

FRILUFTSLIVHENSYN: Mer moro, støy og frihet for de få synes å stå langt høyere på regjeringens dagsorden enn hensyn til lokaldemokratiet. Hensynet til friluftsliv, fugler og annet naturmangfold langs kysten er det enda mindre farlig med.

FRILUFTSLIVHENSYN: Mer moro, støy og frihet for de få synes å stå langt høyere på regjeringens dagsorden enn hensyn til lokaldemokratiet. Hensynet til friluftsliv, fugler og annet naturmangfold langs kysten er det enda mindre farlig med.

Av
DEL

LeserbrevSommeren langs kysten i år blir annerledes. Kommende somre blir enda mer annerledes. I fjor åpnet regjeringen slusene for brølende vannskutere tett på svaberg, holmer og skjær.

Fredelig friluftsliv for de mange skal fram over vike for bajaskjøring for de få. Og de skrantende sjøfuglbestandene våre skal få enda mer juling.

Å frigjøre bruken støyende motorkraft i naturen har vært høyt prioritert av regjeringen. I 2015 opphevet de forbudet mot fornøyelseskjøring med snøskuter. Nylig vedtok de en prøveordning for «catskiing» (frakt av skiturister opp på fjelltopper med ulike beltekjøretøyer), og i fjor opphevet de altså forbudet mot vannskutere innenfor 400 meter fra land.

De fleste fornuftige mennesker vil trolig ha problemer med å se at vannskutere ikke har rikelig med boltreplass selv om de må et stykke ut fra land. Og hva var galt med en form for sonefordeling, der de som var til suverent mest sjenanse for andre holdt avstand fra områdene der mer fredelig og mer miljøvennlig friluftsliv kan finne sted? Er ikke en sone som også gir et visst vern for ærfuglfamilier og andre sjøfugler i den mest utsatte egg- og ungeperioden noe de fleste av oss synes er bra?

Nasjonale bestemmelser som må vike til fordel for lokal råderett over våre felles naturgoder har vært kjenningsmelodi i regjeringens miljøpolitikk. Men i høringsrunden sa tre av fire kommuner blankt nei til å oppheve 400 meters-grensen for vannskutere. De ville verken ha økt trafikk nærmere badestrender, fugleholmer og kystnasjonalparker eller mer av tragiske ulykker som følger med. De så ikke det fremtidsrettede i prinsippet om hver-kommune-sine-forskrifter med lappeteppe langs kysten som konsekvens.

Flere kommuner ville umiddelbart gjeninnføre 400 meters-grensen, men nei: Bestem hva dere vil, bare ikke lag egne bestemmelser for vannskutere og ikke nekt dem adgang der småbåter ellers opererer.

Det har fått skli ut også med hurtiggående småbåter. Men å bruke det som brekkstang for å innføre mer av enda mer miljødestruktiv praksis?

Mer moro, støy og frihet for de få synes å stå langt høyere på regjeringens dagsorden enn hensyn til lokaldemokratiet. Hensynet til friluftsliv, fugler og annet naturmangfold langs kysten er det enda mindre farlig med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags