Bare i Syria er 13 millioner mennesker i dag avhengige av humanitær hjelp. Det er så ufattelig mange som lider og vi skal hjelpe så mange vi kan. Midlene TV-aksjonen samler inn 23. oktober vil, i tillegg til Syria, gå til åtte andre land: Libanon, Sør-Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. Midlene vil også gå til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge. I dette arbeidet er det også behov for nordmenn som vil gi litt av sin tid.

Røde Kors bistår flyktningene der de er

Det siste året har frivillige fra Røde Kors i Nordland satt i gang en rekke aktiviteter for flyktninger som har kommet til våre lokalsamfunn; norsktrening, flyktningguide, håndarbeidsgrupper og matlagingskurs – for å nevne noe. Dette er tiltak som bidrar til at nye nordlendinger får mulighet til å bli kjent med lokalsamfunnet og noen av oss som bor her.

Med midler fra TV-aksjonen vil vi fortsette dette arbeidet i Nordland og resten av landet. Samtidig vil Røde Kors også kunne bidra til at flyktninger får hjelp der de er – enten de er interne flyktninger i eget land, har flyktet til nabolandet eller har kommet til Norge. Historiene vi hører og bildene vi ser på nyhetene viser at det er stort behov.

Stort behov for hjelp

Se for deg at du bor i et land med krig. Dere er sultne og redde, du hører bomberegn, du vet at dere må flykte og at den du er glad i er syk eller ikke kan klare reisen. Kjenner du på frykten, fortvilelsen?

Men så vet du også at noen der ute prøver å hjelpe, prøver å komme fram med medisiner, vann og mat. Røde Kors klarer ikke å hjelpe alle, men vi prøver. Vi vil alltid prøve.

I Syria er forholdene for de sivile nå verre enn noensinne. Antallet som behøver nødhjelp og helsehjelp, antallet som er alvorlig såret og antallet som er drept blir bare større og større.

Unikt nettverk av frivillige verden over

Gjennom årets TV-aksjon håper vi å gi livsviktig hjelp til mer enn to millioner mennesker, blant annet til Syria. Tre av fire syrere lever i dag i fattigdom. Seks millioner av disse er barn. 70 prosent har ikke tilgang på rent vann. Den fem og et halvt år lange krigen betyr at mange barn ikke har opplevd noe annet enn krig.

Det unike med Røde Kors er nettverket vi har, verden over, av frivillige. Mennesker som uten vederlag jobber, ofte dag og natt, for å hjelpe andre. I Syria hjelper 7.500 frivillige 4,7 millioner mennesker. Dette arbeidet er forbundet med stor risiko. Nettverket av frivillige i Røde Kors og Røde Halvmåne sørger for at hjelp kommer helt fram i hele landet, også på tvers av frontlinjene.

De deler ut mat, nødhjelp og utdanningsmateriell. Gjennom helseklinikker, førstehjelpsposter og ambulansetjeneste kommer helsehjelp og medisiner fram til syke og funksjonshemmede. Operasjonen i Syria er nå verdens største nødhjelpsoperasjon og Røde Kors og Røde Halvmåne ser lidelsene og roper om fred på vegne av de sivile.

Til tross for den ekstreme situasjonen kan vi se noen få lysglimt: de siste dagene har Røde Halvmåne klart å få mat, vann og nødhjelp inn til byer som Madaya og Homs. Ingeniører har fått krysse frontlinjene for å reparere vannledninger både i IS-holdte Raqqa og krigsherjede Aleppo. Én uke etter angrepet på en nødhjelpskonvoi i Aleppo, leverte 71 lastebiler livsviktig nødhjelp til 60.000 mennesker i fire byer i Syria.

Stolthet ved å bidra

Det er mye kraft og stolthet å hente i det store løftet som TV-aksjonen er, for alle parter. Vi ser at vi klarer å hjelpe mange, hver time og hver dag, takket være støtten.

Vi er godt i gang med å rekruttere bøssebærere. Søndag 23.oktober håper vi mange griper sjansen og blir med. Vi trenger 3200 bøssebærere fordelt på alle kommuner i Nordland, og til sammen vil vi mobilisere 100 000 bøssebærere i Norge. Hvis du vil gå med bøsse kan du registrere deg på blimed.no eller ringe 02025. Du kan også bidra ved å spre informasjon om TV-aksjonen til kjente, og støtte årets aksjon ut fra egen evne. Kanskje kan vi sette ny rekord i omsorg og frivillighet?

Sammen får vi hjelpen helt fram!