Stor støtte til EU-medlemskap i alle EU-land

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev

Eurostat har spurt befolkningen i alle EU-land om hva de ville stemt dersom det var folkeavstemning om deres lands medlemskap i EU. Resultatene er helt entydig positive. Også i Storbritannia er det nå klart flertall for «remain.»

Alt i alt svarer 84 prosent av dem som har en mening at de ville stemt for å bli i EU, mens bare 16 prosent ville støtte en utmelding.

Svenske og danske velgere er blant de mest positive. De mest EU-negative i Sverige og Danmark er velgerne til de fremmedfiendtlige partiene Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti, mens venstresidens velgere gjennomgående er positive til EU-medlemskapet. Så er da også SVs søsterpartier i både Sverige og Danmark svært EU-positive partier. Denne undersøkelsen er gode nyheter for alle som ønsker et stabilt Europa med tette bånd mellom de demokratiske landene i vår verdensdel. Tilsvarende må det være nedslående lesning for euroskeptikere og nasjonalister som har forestilt seg et EU i krise og som har håpet på at det europeiske samarbeidet skal falle fra hverandre. Det kommer ganske enkelt ikke til å skje, noe vi alle vil fortsette å nyte godt av – også euroskeptikerne.

Tallene er heller ikke så ulike for Norges del. Oppslutningen om EØS-avtalen er høy og stabil. De siste undersøkelsene viser at 2/3 av de norske velgerne er tilhengere av EØS-avtalen, som på de aller fleste områder er synonymt med medlemskap i EU. Gjennom EØS-avtalen er vi fullt med i det europeiske fellesmarkedet, med fri bevegelse av personer, varer, tjenester og investeringer. Det har vi nå vært i 25 år.

Den norske europautredningen fra 2012 viser at gjennom EØS er Norge omtrent 75 prosent EU-medlem. Den klart viktigste forskjellen mellom EØS og fullt medlemskap i EU, ligger i at Norge ikke sitter ved bordet eller har stemmerett når beslutningene tas. EØS-avtalen er dermed et slags B-medlemskap i EU. Socialistisk Folkepartis (Danmark) Margrete Auken uttalte nylig om Norge: «You are a member everywhere, except where you can actually decide things. You have to be norwegian to find that sexy.»

Nordmenn er likevel skeptiske til å erstatte EØS-avtalen med fullt medlemskap i EU. Så er da også den norske europadebatten vesensforskjellig fra andre land. Her i Norge tegnes det et bilde av EU som de færreste innbyggere i EU-landene ville kjent seg igjen i.

Konrad Sætra

Styremedlem, Europabevegelsen, avd. Nordland

Hamarøy

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags