Gå til sidens hovedinnhold

Den brysomme etasjen

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sommer hadde jeg gleden av å besøke det nye krigsmuseet. Det er flott, men den nederste delen av utstillingen er en katastrofe. Det er en blanding av halvpolitisert (hva har krigen mot terror med Narvik å gjøre?), kvasiakademisk (teksten om fredstorpedoer er totalt uforståelig), og banalt (løpet går bakover, lurer på hva det betyr?) materiale som ikke fortjener å fylle en hel tredjedel av museet.

Denne delen av utstillingen undervurderer publikums intelligens. Dagens ungdom vet godt at krig er forferdelig, for nærbilder av menneskelige lidelser i krigssoner har aldri vært mer tilgjengelig. De trenger ikke se en replika av et moderne barnerom eller en tanks med løpet bøyd bakover for å forstå det.

Det er klart ikke alt skal være gammeldags krigshistorie, men man trenger jo ikke gå helt ut i andre postmodernistiske ytterkant heller. En fin mellomting kunne vært en utstilling viet dagliglivet under krigen (med f eks et rekonstruert barnerom anno 1940), mer om livet i fangeleirene (med f eks en rekonstruert brakke) eller en seksjon om etterspillet fra krigen, slik som oppbyggingen av byen, forfølgelsen av tyskerbarn eller liknende. Og hva med et interaktivt aktivitetssenter for barn? Og hvis man på død og liv skal ha noe om at krig kan skje idag, kan man jo bare vise filmer fra Syria eller andre steder. Bøyde geværløp og torpedoer med vinger blir for dumt.

Kommentarer til denne saken