– Ambulansehelikopteret må bli i Sør-Troms

Harstad sykehus

Harstad sykehus

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Støtteforeningen for Harstad sykehus håper at Evenes kan komme med en alternativ tomt ved flyplassen

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I dag kunne vi lese at Helse-Nord-direktør Lars Vorland anbefaler at en egen prosjektgruppe ser på hvor basen for ambulansehelikopteret i Midtre Hålogaland skal ligge i framtiden. Basen ligger i dag på Harstad/Narvik lufthavn Evenes, men må flyttes på grunn av miljøgifter i grunnen og støyproblemer.

Saken skal behandles i styret i Helse Nord neste uke.

Støtteforeningen for Harstad sykehus håper at Evenes kan komme med en alternativ tomt ved flyplassen, men blir helikopterbasen flyttet ut fra flyplassen, vil base ved et av sykehusene øke. Derfor er disse tallene fra Norsk Luftambulanse om antall landinger viktige.

  • UNN HARSTAD  479
  • UNN NARVIK 195
  • N. Sykehuset Stokmarknes 103
  • N. Sykehuset Gravdal 37

Vi har altså mer enn dobbelt så mange landinger ved Harstad enn ved Narvik, og nesten 4 ganger så mange landinger som Stokmarknes og Gravdal til sammen. Eller sagt på en annen måte: UNN har brukt helikopteret 674 ganger mot 140 for Nordlandsykehuset. Basen bør dermed flyttes østover og nordover, ikke sørvest til Skagen.

Vi må anta at dette er å hente pasienter og at landingene i Bodø og Tromsø er å avlevere pasienter. Tallene samsvarer mye med det bildet der det nok er noen unntak. Tallene for landinger er:

  • Tromsø 681
  • Bodø 21

Ambulansehelikopteret er i hovedsak i bruk hos UNN. Bodø har knapt 3 % av leveringene. Og Bodø har redningshelikopter. Det må derfor være politisk umulig for Helse Nord å flytte ambulansehelikopteret ut av UNN sitt nedslagsfelt.

Vi har tallene om at ambulansehelikopteret i hovedsak har vært brukt for Narvik og Harstad, dvs for UNN sitt nedslagsfelt. Og at pasientene er i hovedsak brakt til Tromsø. Derfor må ikke helikopteret tas ut fra UNN sitt nedslagsfelt.

Støtteforeningen for Harstad sykehus ser at Vesterålen sier at deres ambulansebehov er større enn det disse tallene viser, men det dekkes av ambulansefly. I så fall er Stokmarknes og Gravdal godt ivaretatt både med ambulansefly og redningshelikopter fra Bodø. Det er og et argument for at ambulansehelikopteret må bli i Sør-Troms.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken