Når familien rammer og rammes

– Det siste familien til justisminister Tor Mikkel Wara trenger de neste måneder er folkedypets domstol på Facebook. De har det jævlig nok nå, skriver Roger Ingebrigtsen.

– Det siste familien til justisminister Tor Mikkel Wara trenger de neste måneder er folkedypets domstol på Facebook. De har det jævlig nok nå, skriver Roger Ingebrigtsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det ytre drama rundt landets justisminister er trist, sensasjonelt og uvirkelig. Det indre drama er utenfor fatteevnen til de aller fleste av oss.

DEL

MeningerDet er en privat og personlig tsunami 24 timer i døgnet. Du føler bølgene aldri vil gi seg og at resten av livet handler om å svelge brottsjø.

Politiske skandaler, dramatiske avganger og uker med intenst personfokus er blitt en del av demokratiets virkelighet. Skandalene har mange fasetter, alt fra slett politisk håndverk til uakseptabel adferd. Hendelsene innebærer dager og uker med et kronisk kjør i alle kanaler. Det du får i de redaktørstyrte medier er krevende. Det du får i de såkalte sosiale medier – usensurerte nettplattformer der folk tror de kan skrive nesten hva som helst om andre mennesker – kan ta knekken på selv den sterkeste.

Erfaring

Hovedpersonen har et verktøy som gjør at de de fleste klarer, på et vis, å stå gjennom stormen: Erfaring. Du er vant til å være i en offentlighet. Du vet hva som kommer, du vet at den første krisedagen som regel bare er starten på den andre krisedagen. Og den tredje. De aller nærmeste derimot blandes inn i noe de overhodet ikke har bedt om. De har over tid levd tett på en person som ofte er i harde debatter, tøffe personvalg og politisk strid. Selv det kan oppleves utfordrende for de som bare ved en tilfeldighet er barn av eller ektefelle av eller foreldre av en politiker eller toppleder.

Tilskuer

Når krisen inntreffer blir deres liv i ekstrem grad påvirket. De blir tilskuer til noen som faller. De kjenner på en sorg, men også et sinne. De opplever jakten etter hovedpersonen som en trussel mot grunnpilarene i livet: Trygghet, omsorg, forutsigbarhet.

Justisminister Tor Mikkel Wara har ikke utvist verken slett håndverk eller uakseptabel adferd. Tvert imot, han er Norges beste justisminister siden Knut Storberget. Saklig, trygg, kunnskapsrik, retorisk sterk og tilstede.

Da han ble kalt inn på statsministerens kontor visste han at det skyldes noe ekstraordinært. Men hvem i all verden kunne se dette komme. At hans aller nærmeste er siktet for å ha manipulert fram en situasjon som skal få det til å se ut som at statsråden og hans familie er truet. At noen vil dem vondt og er villige til å brenne opp bilen.

Uvirkelig

Det finnes ingen krisehåndterings-bok verken på statsministerens kontor eller i et kommunikasjonsbyrå som har dette scenario i sine manualer. I nesten alle tilfeller er politikeren som påfører familien smerte. At noen i familien utløser et politisk jordskjelv har vi nesten ingen eksempler på i Norge. Det finnes et par, men de tilhører det forrige århundre.

Saken er under etterforskning og ingen er tiltalt. Foreløpig handler det om en siktelse. Waras samboer påstår politiet har gjort et alvorlig bomskudd.

Om vi legger til grunn at siktelsen er tuftet på holdbare bevis, er dette en av de verste personlige politiske drama vi har sett i norsk politikk. Du felles ikke av opposisjonen, du felles ikke av dårlig håndverk, du føles ikke av din egen sviktende dømmekraft, du felles av din nærmeste.

Fasiten i dette dramaet er ikke gitt. Jeg tror dessverre Tor Mikkel Wara – en av de mest talentfulle politikere fra Nord-Norge noensinne – er ferdig som justisminister.

Men det nære drama er ikke over. På langt nær.

Det siste de trenger de neste måneder er folkedypets domstol på Facebook. De har det jævlig nok nå. Å lese harselas og latterliggjøring og forhåndsdommer fra folk uten innsikt i sakens ulike sider forlenger tsunamien og tvinger deg til å svelge unna enda mer brottsjø. Mens du svømmer for livet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags