Det går te helv...

Ikke bra: Er vi i ferd med å ødelegge kloden? Bildetekst

Ikke bra: Er vi i ferd med å ødelegge kloden? Bildetekst

Av
DEL

LeserbrevSant å si har jeg aldri vært forgrunnsfigur i forhold til klima, hverken hjemme eller borte. Jeg er vel som de fleste i gata, jeg skiller meg altså ikke ut i den gemene hop. Noe avventende, har liksom ikke tatt de her dommedagsprofetiene helt på alvor, jeg regnet vel med at det her tar politikerne seg av. Jeg har jo hørt om de store møtene i Rio, Paris, Tokyo med relativ enighet og med underskrevne protokoller.

Ja, da er de på vei og godt i gang, tenkte jeg der jeg satt godt tilbakelent, vel fornøyd i skinnstolen foran tv`en. Blodtrykket var relativt rolig altså, bortsett fra at det tok en tur opp da bomprisen over nybrua ble klar.

Et lite klimaengasjement kom til overflaten da jeg tok en tur langs fjæra i Tysfjord. Sol, nydelige fjell og der nede så jeg en hvit sandstrand. Dit skal jeg, som sagt så gjort. Joda, den var hvit, lang men med «tonnevis» av plastsøppel.

Så får vi rapporter som at hvalen er kvalt av plastsøppel, verdenshavene er full av mikroplast og etter hvert tar plasten turen inn i fisken som havner på matfatet.

Ja da må vi jo redusere på plastbruken. Kanskje det var en idè å slutte med handleposer i plast, det er jo for så vidt en enkel sak hvor vi alle kan bidra. Det blir dem sikkert å gjøre tenkte jeg.

Nei det var visst altfor vanskelig ifølge de ansvarlige politikerne.

Så hører vi at landbruket er en av verstingene i forhold utslipp og klima. Jo det er sikkert noe i det, men er det bedre med importert kjøtt? Noen gnir seg i hendene og magen skriker etter importert vare, det blir jo billigere, selv om kjøttet er stappe full av kunstige hormoner og anna dritt.

Vestlandsfjordene har fått et lokk av dieseldamp over seg. Det må vel være enkelt å rydde opp i.

Nei, de er det ingen andre som gjør noe med så hvorfor skal vi gå foran?

Lofoten drites ned, det ligger menneskelig avføring både hist og pist

Det er vel tvilsomt at det har innvirkning på klima men forurensing er det like fullt. Kommunene har ikke penger til toalett anlegg rundt om. La forurenser betale er et velkjent begrep. Med andre ord la turistene betale ti-tjue kroner i skatt.

Nei alt for vanskelig, da vil det ikke komme turister ifølge ansvarlig politikere. Til tross for at ei sånn ordning har vært gjennomført i mellom Europa i årtier.

El Nino og andre farende fanter kom og gikk, ja de sto i kø. Stormer i Puerto Rico, på det amerikanske fastlandet, hetebølger i Europa. Her hjemme følges det opp av regnbyger, jordskred, de verste i manns minne.

Kloden varmes opp, isen smelter i ishavet, i raskere tempo enn noen hadde forutsett. (Det er vel ikke lenge før hurtigruta går Bergen -Kirkenes-Alaska)

Og ifølge de som kan og vet, det kommer til å bli verre.

Men vi produserer jo verdens reneste energi, vi har tatt i bruk fjellene, demmet opp vann, ja vi har jo så vi klarer oss. Det kan vel være enkelt å bevare til bruk innenlands. Nei det går ikke an, vi må eksportere strøm og få tilbake ved behov. Selv om det vi får tilbake kommer fra kull og atom kraftverk. Det sier de ansvarlige politikere.

Og mens vi venter smelter isbreene unna beinan på oss

Vi bombarderes med rapporter fra alle hjørner på kloden, katastrofe etter katastrofe.

Man undres jo. Det er sannelig ikke lett å ta innover seg, hva er fakta og hva er «Fake news».

Klimapanelet i FN slår fast gang etter gang at vi nærmer oss en katastrofe, noe må gjøres.

De som ikke tror på hva tusen forskere slår fast finner trøst i svært få som hevder det motsatte.

Ikke er jeg forsker og veldig tvilsomt at jeg blir det. Men man behøver ikke være forsker for å se og oppdage at det skjer noe med klimaet gjennom forurensing, det er bare å ta seg en tur i fjæra.

Det er jo noe som heter at man får de politikerne man fortjener.

USA valgte Trump, i Brasil har man valgt en president som ikke stopper brannene i Amazonas før han får en unnskyldning fra Frankrikes president vedrørende et frisørbesøk.

Og her hjemme styrer de som fornektet at det var noe klimakrise, det var bare naturlige endringer, sa de. Og noen, faktisk ganske mange av oss fikk trøst av det.

Jeg våknet klimasent, altfor sent.

I det store regnskapet fra vår klodes oppstandelse er vi som er her nå bare til stede noen mikrosekunder. Men vi har altså på tre generasjoner klart å ødelegge mye av den jorden vi tilhører. Vi har levd som om vi var den siste generasjon til stede. Det er det vi overlater til våre barn og barnebarn

Og her hjemme ble valgkampen dominert av bompenger, om bompengene i Oslo skal settes ned fra 22,70 til 21 kroner.

Er det rart man er pessimist.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags