Dyrene ville stemt grønt!

Dyrene ville stemt grønt! Disse beiter på Hauklandsstrand på Vestvågøy.

Dyrene ville stemt grønt! Disse beiter på Hauklandsstrand på Vestvågøy. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevLike sikkert som at sommeren kommer er det at alle hjelpesentre for dyr fylles til randen. Det skjer omtrent samtidig med at grillosen ligg tungt utover landet. Men hvordan vil vi at dyr som blir grillmat skal ha det – før de grilles? Hvordan vil vi at kjæledyrene våre skal ha det? Er det greit å forlate dem når kalenderen sier ferie, og er det greit at Norge som land ikke har noe solid sikkerhetsnett for dyr som blir forlatt og/eller mishandlet?

Nylig slapp Dyrevernalliansen en velgerguide som gir terningkast til de ulike politiske partienes dyrevernpolitikk; ikke bare basert på hva de sier i programmet, men også basert på hva de hva de har gjort inneværende stortingsperiode. For å begynne nederst: Senterpartiet får terningkast 1, Krf og Arbeiderpartiet får 2 på terningen, Frp og Høyre får terningkast 3, SV og Rødt terningkast 4, Venstre terningkast 5 og til slutt – Miljøpartiet De Grønne som får 6 øyne på terningen. Dyrene ville utvilsomt stemt grønt!

Og hvorfor ville de det? Jo, Miljøpartiet De Grønne har helt fra begynnelsen av vært et parti som setter dyr og dyrevelferd høyt. Solidaritet med andre mennesker, solidaritet med fremtidige generasjoner, og solidaritet med dyr og miljø, er grunnsøylene i partiets politikk.

La oss ta et dypdykk i dyrenes situasjon, slik den fortoner seg bak Freia og Gildes glansbildefremstillinger:


Mange kyr står fortsatt hele året på en trang bås med kutrener (strøm) som holder dem på plass og sørger for at de gjør fra seg på rett plass. Okser står inne hele livet, før de blir sendt til slakt, og kalver tas fra moren rett etter fødselen, slik at melken som produseres kan bli menneskeføde. Kjøttfe har det noe bedre, men svært mange kyr lever et ufritt liv med lite utløp for naturlige instinkter eller naturlig livsførsel.

Hanekyllinger drepes dagen etter fødselen ved å bli sendt levende i ei kvern. Det er ikke bruk for dem, nordmenn spiser ikke lenger hane. Burhøns i konvensjonell drift lever på et A4 ark hele livet, og henges opp ned på samlebånd, og får halsen skåret over med en roterende kniv, når de ikke lenger er gode eggprodusenter. Norske griser lever hele livet i en trang betongbinge uten mulighet til utløp for naturlig livsførsel. Det er bare i økologisk drift griser og andre dyr har tilgang på luftegård eller områder der de kan bevege seg fritt. Nyfødte bukkekillinger slås ihjel rett etter fødselen fordi de ikke bidrar i melkeproduksjonen, og derfor ikke lønner seg.

Vi skal ha billige varer i store kvanta. Det frarøver dyrene et godt og verdig liv.

Kjæledyr vil vi også ha. Søte kattunger som koster ingenting er lette å takke ja til. De fleste fortsetter å ta vare på dem etter hvert som de vokser til, tenker langsiktig og id-merker, kastrerer eller steriliserer dem, skaffer pass til dem når de reiser bort, men dessverre ikke alle. Det blir det mye lidelse av.

De Grønne mener dyrevelferd fortjener en langt større plass i den politiske debatten, og vil blant annet:

 • Videreføre prøveprosjekt med Dyrepoliti, og utvide dette til hele landet.
 • Fremskynde løsdriftskravet for kyr til 2024, og tilby investeringsstøtte til små- og mellomstore fjøs som må ombygges.
 • Inkludere dyrekunnskap i naturfag og etikkundervisning i grunnskolen for å fremme innsikt i etisk behandling av tamme og ville dyr.
 • Forby pelsdyroppdrett og import av produkter fra pelsdyroppdrett.
 • Innføre lavere maksimumsgrenser for antall fisk i en merd, støtte stressreduserende tiltak og dyrevennlige metoder for fjerning av lakselus.
 • Stille krav om kortere dyretransporter og legge til rette for økt bruk av lokale gårdsslakterier og mobile slakterier.
 • Fremme alternativer til dyreforsøk og stramme inn regelverket for å hindre dyreforsøk som forårsaker smerte, stress og angst.
 • Videreutvikle økologisk jordbruk som spydspiss for dyrevelferd i landbruket ved å styrke dyrevelferden i det økologiske regelverket.
 • Etablere og støtte sentre for hjemløse dyr som skal drive omplassering, informasjonsarbeid og støtte frivillige initiativer.
 • Støtte ID-merking av kjæledyr/familiedyr.
 • Gjennomføre prøveprosjekter med forebyggende tiltak mot rovdyrskader og støtte tiltak som bidrar til at skadde dyr på beite oppdages tidligere.
 • Sørge for at husdyr får hyppigere tilsyn fra veterinær.
 • Omstille norsk kyllingproduksjon ved å kreve sunnere raser, samt sikre kyllingene mer plass, naturlig stimuli, bedre luft og tilgang på dagslys.
 • Jobbe for å ha like høye krav til dyrevelferd for norske og importerte varer.
 • Forebygge dyretragedier og dårlig dyrevelferd ved å øke ressursene til tilsyn med dyrehold, og opprette et eget dyretilsyn under Klima- og miljødepartementet.

Kort sagt: Dyrene ville stemt grønt! 11. september har du også muligheten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags