Ja, vi vil avvikle Oljenæringen over 20 år.

Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL
Klimaendringene er her, og de rammer verden urettferdig. Mens resten av Europa kutter sine utslipp, øker Norge fortsatt sine. Det haster å snu utviklingen. De Grønne er garantisten for et dyptgripende grønt skifte til et moderne velferdssamfunn i balanse med naturen.

LeserbrevNorsk oljeavhengighet er i tillegg blitt et risikoprosjekt som truer vår egen velferd. Men Norge har mange grønne muligheter. De Grønne vil flytte investeringer og kunnskap fra fossilt til grønt. Ved å faktisk prioritere, kan vi skape trygge arbeidsplasser for fremtiden.

Gjennom mange år har olje- og gassindustrien bidratt til mange arbeidsplasser og store inntekter til fellesskapet. Samtidig har norskprodusert olje og gass produsert CO2-utslipp tilsvarende 280 år med norske klimagassutslipp, og oljeindustrien har bidratt til å drive opp kostnadsnivået for det øvrige næringslivet. Fremdeles investerer staten flere titalls milliarder kroner i året direkte i ny olje- og gassutvinning, og premierer næringen med skattefordeler i samme størrelsesorden. Dette er en uansvarlig økonomisk politikk som på sikt vil gjøre Norge fattigere.

Det er boret over 130 brønner i Barentshavet, 78% av risikoen ved dette tar den Norske stat. Hva har det gitt av inntekt. I følge regiondirektør i ConocoPhilips er det kun ett drivverdige felt så langt.

Oljelobbyistene fokuserer på de enorme inntektene vi fikk fra næringen i 2015. Virkeligheten er jo ikke slik lenger. For 2016 var dette mer enn halvert. Hvilken næring vil ikke kunne drive med eventyrlig overskudd dersom staten gikk inn med slike fordelsbeskatning som oljenæringen mottar.

Verden forandrer seg med tanke på energiproduksjon. Vi får ørene tutet fulle om at Norsk Naturgass må til for å gjennomføre det grønne skifte. Verden trenger oss. Ja, gass er nok bedre enn kull. Men hva skal verden med dyr gass, når den er tre ganger så dyr som solenergi. Se link

http://reneweconomy.com.au/solar-prices-plunge-to-new-lows-as-dubai-auction-nets-under-3ckwh-84894/

I dag taper Norge milliarder på gass.

Nord-Norge har i dag lavere arbeidsledighet en oljefylkene på sørvestlandet. Årsaken er jo innlysende. Vi har ikke deltatt i det som kalles oljeeventyret. Lønnsnivået her har ikke i samme grad gjort annet næringsliv konkurranse udyktig. I dag kan vi prise oss lykkelig over å ikke ha kommet i samme situasjon som oljefylkene.

Hva skal vi leve av etter olje blir vi spurt om? Vi skal benytte de flere ti talls milliardene per år som i dag pøses ut på oljeleting til innovasjon. Dette vil gi Nord- Norge muligheter til å videreutvikle marine næringer og bærekraftig energiproduksjon. Vi vil også utrede bygging av høyhastighets Nord-Norge banen. Dermed vil vi kunne ta ut det store potensialet som ligger i å bringe fersk kvalitetsfisk til Europa, ikke bare fryse ned og sende til videre produksjon i lavkostland. Ingen har det så travelt som fersk fisk.

Bror Martin Hanssen

Fylkesleder Miljøpartiet De Grønne

Nordland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags