Ja-kommune til enhver pris?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevI fredagens Fremover har administrerende direktør for Narvikgården, Lars Skjønnås, et innlegg der han tar til ordet for flere butikker til Narvik. Han trekker frem at vi trenger flere arbeidsplasser og der kan jeg for så vidt være enig med han, men utover det er vi svært lite samstemt.

”I Narvik handles det for kr. 78.427,- pr. innbygger pr. år, men vi har langt igjen før vi er på nivå med f.eks. Bodø med 86.613,- og Harstad med 89.596,-.” 

Her sammenligner Skjønnås oss med våre naboer og påpeker at vi bruker betydelig mindre på varehandel per innbygger. Han trekker også frem at vi har færre tilreisende handlende enn Harstad og Bodø før han sier at disse tallene viser hvor dyktige vi er som regions- og handelssenter. Noe han har rett i. Men hvor dyktig vi er som handelssenter kan ikke være det eneste, ei heller det viktigste målet vi skal styre etter. 

For når han sier at vi må ha flere butikker for å”...heve trivselen for byens og regionens innbyggere.” da er han i mine øyne på ville veier. Du skaper ikke mer trivsel eller bolyst ved at innbyggerne handler stadig mer og mer og det bør på ingen måte være vårt hovedmål at vi skal bruke mest mulig penger, selv ikke når Harstad er ”bedre” enn oss. Spesielt ikke hvis dette går på bekostning av viktige og uerstattelige ting som vårt nærmiljø. For selv om det mulige byggeprosjektet på Taraldsvikjordet og betydning det vil ha for Elvedalen, ikke nevnes i innlegget, er det umulig å ikke trekke linjene dit, ikke minst når Skjønnås indikerer at vi må si ja til alle som ønsker å etablere butikker her, selv om det i den saken går på bekostning av våre begrensede grøntområder. 

Når Skjønnås videre skriver ”Ingenting varer evig, for å bevare og utvikle videre det vi har i dag må vi være villig til omstilling og utvikling” da blir jeg veldig forvirret. For hvordan kan du bevare og utvikle Elvedalen når du legger den i skyggen fra et nytt næringsbygg? Hvorfor skal vi omstille oss til en by full av butikker, men uten en eneste park?

Vi i Miljøpartiet De Grønne er enig i at vi skal være en Ja-kommune, men vi kan ikke si ja til alle som ønsker å etablere seg uten å tenke over hva vi da sier nei til. For det å være en ja-kommune er mer enn å si ja til kun næring. Bør vi ikke også si ja til Elvedalen, ja til bolyst, folkehelse, miljø og solrike dager i sentrumsnær natur?

Arne-Kristian Schille 

Miljøpartiet De Grønne, Narvik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags