Våtorganisk husholdningsavfall – vi ønsker oss også et biogassanlegg i Bjerkvik!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerBestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Jeg viser til Elisabeth Romans debattinnlegg i Fremover hvor hun ønsker en etablering av et biogassanlegg i Bjerkvik. HRS er helt enig og har deltatt på alle nordnorske arenaer hvor etablering av et biogassanlegg i landsdelen har vært og fortsatt er et tema. Dette er da også et tema som er satt på dagsorden i oktober i år når landsdelens avfallsselskaper møtes i Tromsø.

Problemet så langt har vært svært høye kostnader forbundet med etableringen av et biogassanlegg. I vår spredt befolkede landsdel med store avstander har vi for små mengder våtorganisk avfall til å kunne forsvare en slik etablering. HRS har derfor utfordret FoU-miljøet - også i Narvik - for om mulig å finne løsninger for småskala-anlegg tilpasset vår landsdel.

Kompostering av våtorganisk avfall er i dag ikke noen optimal løsning ettersom vi får for liten avsetning av komposten. Komposten har i stor grad vært benyttet som tildekningsmasser på avfallsselskapenes deponier, men denne løsningen har falt bort etter innføringen av forbud mot å deponere nedbrytbart avfall fra 1.7.2009. Den beste løsningen er derfor etablering av et biogassanlegg.

For å skape lønnsomhet i en slik investering må man ikke bare ha tilstrekkelig mengde våtorganisk avfall, men man må også ha gode avsetningsløsninger på produktene som kommer ut av et slikt anlegg. Dette gjelder både bruk av selve biogassen, men også den sterile overskuddsmassen anlegget produserer. Erfaringer fra de større byenes biogassanlegg tilsier at denne avsetningen må skje lokalt for å unngå fordyrende avsetningsledd. Da har vi nok en utfordring med for lite lokalt landbruk og for få transportmidler som benytter biogass lokalt.

Men vi gir ikke opp – vi satser på etableringen av et småskala-anlegg som hele landsdelen kan slutte opp om – helst etablert i Bjerkvik.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags