Ingen smart by!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Er Narvik en smart by eller kommune?

Det er holdt konferanser om temaet, men ingen har sagt eller uttalt at byen eller nåværende kommune er det, og meningene er mange og delte.

Noen lokale politikere mener de er det, men mangler noe å peke på mens andre mener lite er gjort eller blir gjort for å kunne si at Narvik er en smart by.

Avtroppende varaordfører (SV) mener regjeringen må trå til, men send for all del ikke en forhandler som blir snudd i døra på grunn av fremføringen av urimelige krav. Det er ikke smart.

Rådmannen sin økonomiplan som han vil legge frem for politikerne inneholder to viktigste områder for sparetiltak, skriver han, og det er å redusere kostnadene på skole og helsetjenesten/eldreomsorg

Det er ikke særlig smart spør du innbyggerne

Hva med å redusere adm.kostnadene og godtgjørelsene til lokalpolitikerne? Det vil være en smart begynnelse på hans økonomiske spareprogram.

Skal han oppnå å få flere til å flytte tilbake til Narvik bør hans råd være å satse på skole og ikke minst det å ta vare på eldreomsorgen og helsetjenesten og ikke redusere disse tjenestene. For de som ønsker å komme tilbake har foreldre som sikkert vil få behov for omsorg og hjelp.

Bærekraftig utvikling

Lokalpolitikerne snakker om en bærekraftig utvikling uten å vite eller mene noe om hva de legger i begrepet.

På visse områder skjer det avvikling, men det som må være adm./politikernes målsetning er en styrt utvikling ikke styrt avvikling.

Det vil være smart

Samferdsel

Man kan jo begynne med å spørre lokalpolitikerne om hvor lite smart vedtaket var å legge ned flyplassen.

Disse snakker nå om hvor vanskelig og tungvindt det er blitt for dem etter at flyplassen ble avviklet.

Motstanden

Helt siden den kommunale åpningen i 1972 og etter den offentlige i 1975 har noen sentrale lokale politikere gjort flere innspill for å avviklet flyplassen. Spesielt var en som nå er ute av bystyret veldig aktiv og synes selv at han var smart som lyktes med sin og lokalpartiets negative argumentasjon av betydningen for å kunne ha en viktig infrastruktur som Narvik kommune er avhengig av for å møte utviklingen i regionen og all mulig infrastruktur gir muligheter

Pasienttransport

Ambulansetjenesten er etter at flyplassen ble avviklet mindre effektiv.

Lege Mats Gilberth ved Unn, Tromsø advarte Narvik kommune mot å legge ned flyplassen fordi dette ville svekke bl,a luftambulansen.Hans advarsel har vist seg å være riktig.

I tillegg er kostnadene blitt mye større etter at flyplassen ble avviklet og det nye sykehuset vil ha behov for akutt transport av pasienter til spesial behandling på andre spesial sykehus.

Med de værforholdene som er, har vært og kommer til å bli, er det bare luftambulansen sine fly som kan lande og ta av fra flyplassen i Framneslia. Ambulansehelikopter og bilambulanser vil få vanskeligheter.

Kjeldebotn-Evenes

Denne båtforbindelsen synes å gå mot styrt avvikling fra fylkeskommunen, og det er beklagelig for de som er avhengige av dette tilbudet. Færre avganger vil medføre lang ventetid på Evenes dersom også flyforbindelsen til og fra Bodø neppe blir tilpasset båtforbindelsen.

Men det er et alternativ.

Dersom det blir en styrt avvikling av båtforbindelsen som det synes som fylket legger opp til er det et alternativ.

For pendlere som har sin arbeidsplass på andre siden av fjorden vil båtforbindelsen være helt nødvendig, men for reisende som skal videre med fly fra Evenes til Bodø, Helgeland, Tromsø eller videre til Trondheim, Bergen eller Oslo er det et alternativ.

For å unngå lang ventetid på Evenes på grunn av færre båtforbindelser vil åpning av Narvik Lufthavn Framnes være et viktig alternativ. Reisende fra fra Ballangen og Tysfjord området vil kunne oppnå kortere vente-og reisetid og pasient transport med luftambulansen direkte fra Narvik Lufthavn

Det forutsette at vi har lokalpolitikere som er smartere enn de som vedtok å legge ned flyplassen.

Hvis ikke vil vi fortsatt være en lite smart by og kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken