Miljøpartiet De Grønne sier nei til bruk av 35 millioner i Narvikfjellet

barneskole i brakke

barneskole i brakke Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Narvikfjellet vil at kommunen bidrar med 35 millioner for vann/avløp til næringsdelen i Narvikfjellet. De lokker med 200 arbeidsplasser. De hevder at dette ikke vil gå på bekostning av noe annet i Narvik kommune. Videre svarer Narvikfjellet at dette ikke skyldes at de har regnet feil i sine kalkyler, men at foreløpig er kostnadene er 20 millioner høyere enn beregnet.

I enhver privat reguleringsplan står det at planen har ingen kostnader for Narvik Kommune.

Likedan er det i avtale med Narvik Vann og avløp slått fast at utbygger selv skal stå for utbyggingskostnadene. Til tross for dette kommer Narvikfjellet med forespørsel om 35 millioner.

200 arbeidsplasser?

Disse fordeler seg på alpinbakken, fjellheisrestauranten, et fremtidig badeland og hotell samt campingplass, og en byheis. Helt uavhengig av at kommunen går inn med 35 millioner er det allerede arbeidsplasser i forbindelse med alpinbakken, fjellheisrestauranten og kafeen ved nedre gondolstasjon. Det som vil komme ekstra er campingplassen og kanskje hotell og badeland. Hotell vil komme dersom en hotellaktør finner det regningsvarende, samtidig vil nok det i en viss grad gå ut over de hotellene vi har fra før.

Badelandet vil måtte konkurrere med Grottebadet i Harstad og Bardufoss. Grottebadet har en pris som ligger cirka 50 prosent for voksne og 100 prosent for barn over prisen i dagens svømmehall i Narvik per time. Helt nytt badeland i Narvikfjellet vil kanskje bli enda dyrere. Erfaringen med de nye gondolprisene, nesten 300 kroner t/r for voksne utelukker ikke det. Skal det kunne bli drivverdig vil det nok også medføre at all skolesvømming må gjennomføres der.

Har Narvik Kommune råd til det? Skal alle skolebarna fraktes oppi fjellet for å svømme? Dette strider mot bærekraftig byplanlegging og smarte løsninger som kommunen går inn for.

Kan det være at Narvikfjellets planer/drømmer er som eventyret om «keiserens nye klær»?

I orienteringen til gruppelederne ble det hevdet fra Narvikfjellet at disse 35 millionene ikke ville gå på bekostning av annet i Narvik kommune. Med de store finansieringsutfordringene som kommunen har høres dette merkelig ut. Det er nok å nevne brannstasjonen som kanskje arbeidstlilsynet må stenge, her blir de ansatte syke grunnet uverdige arbeidsforhold. Vi har finansiert ungdomsskole, men ikke barneskole og helsehus. I mange år har vi i Fremover lest om uverdige arbeidsforhold for våre unge elever. De blir syke. Å hevde da at de 35 millionene ikke vil gå på bekostning av annet i kommunen vitner om en mangel på innsikt i kommunal drift.

De 35 millionene kan deles med Narvik Vann og avløp. Styret der har sagt nei. Øyjordhalvøya trenger sårt nytt drikkevann, men det har vi ikke råd til. Vi vet og at i Kjøpsvik har det vært problemer med drikkevannskilden i årevis.

Narvikfjellet sammenligner dette med at Narvik Vann brukte cirka to millioner i forbindelse med Postens etablering på Medby Næringspark i Bjerkvik, noe som gav 100 arbeidsplasser. Her snakker vi altså om 35 millioner som vil gi en økning på kanskje litt over 100, en dårlig sammenligning, og veldig forskjellsbehandling.

Er det så riktig å bruke fellesskapets penger til å finansiere dette? Om det er Narvik Vann og avløp eller kommunen som sådan går ut på ett, det blir som en ekstra skatt. Fra Narvik Arbeiderparti hører vi at dersom vi ikke er med på dette er vi imot næringsutvikling. På langt nær, vi støtter bærekraftige arbeidsplasser, men her opplever jeg at det mangler magemål.

I andre sammenhenger hører vi at Arbeiderpartiet kritiserer Høyre for å skape større ulikheter i samfunnet. Det er sikkert riktig. Men i denne sammenheng vil altså Narvik Arbeiderparti bruke av fellesskapets midler for å støtte de som har god nok økonomi til å benytte fjellet. Skal jeg og kona opp på fjellet og nyte utsikten og kose oss med en øl eller to, koster det oss nær 600 kroner eller mer. Tror ikke folk flest gjør dette ofte.

En gang var Arbeiderpartiet forkjemper for felleskapet og folk flest.

I dette tilfellet bidrar Narvik Arbeiderparti til større forskjeller i samfunnet. På samme måte som Høyre.

En slik bruk av fellesskapets millioner vil ikke Miljøpartiet støtte. Vi vil heller finansiere barneskole og brannstasjon slik at ansatte og skolebarn får sunne forhold.

Dette innlegget er redigert av Fremovers redaksjon.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken