Skivebom fra Ofoten tingrett

Det er merkelig at retten ikke først og fremst her forstår bruken av «soper» i den konteksten det fremgår, nemlig i kombinasjon med både «homo» og «jævla», som klart gjør det rimelig å forstå bruken av «soper» som noe nedsettende, og ikke som en person som «feier (gulv) rent med kost», skriver Ingvild Endestad i dette debattinnlegget.

Det er merkelig at retten ikke først og fremst her forstår bruken av «soper» i den konteksten det fremgår, nemlig i kombinasjon med både «homo» og «jævla», som klart gjør det rimelig å forstå bruken av «soper» som noe nedsettende, og ikke som en person som «feier (gulv) rent med kost», skriver Ingvild Endestad i dette debattinnlegget. Foto:

Av
DEL

Meninger I en fersk avgjørelse fra Ofoten tingrett omtalt i Fremover 15. januar påstås det at «homo» og «soper» ikke lenger er negative ord i samfunnsdebatten. Saken omhandler et par som ble ilagt parkeringsgebyr i forbindelse med at de hadde parkert en bil på et fortau. Parkeringsvakten som ila gebyret forklarte for retten at han blant annet hadde blitt kalt «homo» og «jævla soper» av de tiltalte.

Avgjørelsen er pussig lesning. Retten kommer frem til at utsagnene ikke omfattes av straffeloven §266, som omhandler hensynsløs adferd. På vei til denne konklusjonen slår retten blant annet opp i Det Norske Akademis ordbok. Etter denne ordboka har substantivet «soper» to betydninger og bruksformer.

Det er en grunn til at «hetero» ikke brukes som skjellsord. «Homo» er derimot fortsatt et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder.

Betydning én, som er den første som listes opp på ordbokas nettside og som også er den betydningen fra ordboka retten viser til i avgjørelsen, er en «person som soper, feier (gulv) rent med kost e.l.». Den andre betydningen av begrepet, som da følger rett etter den første, fremgår det av ordboka er i overført, nedsettende betydning om en person som er homofil. Ordboka lister opp hele syv eksempler på denne bruken av begrepet. Det er underlig at retten slår opp i ordboka, men det kan virke som retten ikke leste forbi den første mulige betydningen og bruken av begrepet.

Det er merkelig at retten ikke først og fremst her forstår bruken av «soper» i den konteksten det fremgår, nemlig i kombinasjon med både «homo» og «jævla», som klart gjør det rimelig å forstå bruken av «soper» som noe nedsettende, og ikke som en person som «feier (gulv) rent med kost». Retten fortsetter deretter med å si at «ord som «homo» og «soper» ikke lenger [er] et negativt ord i samfunnsdebatten og beskriver en seksuell legning som er likestilt med heterofile». Homofile og heterofile er selvsagt likeverdige mennesker, men vi er dessverre ikke enda likestilt i folks hoder. Det er en grunn til at «hetero» ikke brukes som skjellsord. «Homo» er derimot fortsatt et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder.

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags