Ikke gi oppdrettsnæringen gode vekstvilkår i Ofotfjorden

MÅ GLEMME UTTALELSE: Redaktøren bør fortest mulig glemme uttalelsen om at vi alle må være enige i at oppdrettsnæringen er en av de absolutt viktigste satsingsområdene i fremtida. Vi bor innerst i en liten fjord som vi er pliktige til å ta vare på for fremtidige generasjoner, skriver Armand Hansen.

MÅ GLEMME UTTALELSE: Redaktøren bør fortest mulig glemme uttalelsen om at vi alle må være enige i at oppdrettsnæringen er en av de absolutt viktigste satsingsområdene i fremtida. Vi bor innerst i en liten fjord som vi er pliktige til å ta vare på for fremtidige generasjoner, skriver Armand Hansen.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ordet havbruk er mindre negativt ladet enn ordet fiskeoppdrett.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Leder i næringsforeningen Kjetil Moe og redaktør Christian Senning Andersen kjører i samme spann, nesten desperat etter å gi oppdrettsnæringa vekstvilkår i Ofoten. Næringa er og vil også i fremtida være en næring som skaper sterke konflikter.

Redaktøren bør fortest mulig glemme uttalelsen om at vi alle må være enige i at oppdrettsnæringen er en av de absolutt viktigste satsingsområdene i fremtida. Vi bor innerst i en liten fjord som vi er pliktige til å ta vare på for fremtidige generasjoner.

Signalene fra Alta, kommuner rundt Bergen og nå også fra Moskenes er krystallklare: Nok er nok – vi vil ikke ha mer oppdrett i våre havområder.

Kjetil Moe gir inntrykk av at næringen legger igjen mye penger i kommunekassa rundt omkring. Dette er for almisser å regne. Næringen gir intet ved døren. Og den har velsignelse fra høyeste hold (storting/regjering.) Nå når motstanden vokser rundt omkring for flere etableringer prøver næringen å «kjøpe» seg inn, også med hjelp av diverse fiskeriministre med manglende kunnskaper om ressursforvaltning.

Roar Fredriksen har helt rett når han uttaler at politikere og næringslivsfolk må tenke litt lengre fremover for å sikre at matfatet havet holdes så rent som mulig. Vi er alle, også Kjetil Moe og Christian Senning Andersen, pliktige å tenke på miljøet. Det er ikke kun kapital og arbeidsplasser som er fremtiden. Arbeidsplasser er viktig. Kan vi si det samme om hurtig befolkningsvekst og en problemfylt oppdrettsnæring?

Vi bor innerst i en liten fjord. Her ligger malmbåter på svai. Å fylle opp fjorden med merder i tillegg er en håpløs løsning. Overhodet ikke noe bidrag til forbedring av miljøet. Skal Narvik vokse trenger vi denne lille fjorden ren og artsrik til rekreasjon og matauk.

Fôret som i dag gis oppdrettsfisk inneholder cirka 70 prosent soya. I tillegg tilsettes en kunstig fargetilsetting for å få fiskekjøttet rødt.

For hvert år som går ødelegger Brasil mer og mer av sin regnskog for å bruke stadig større arealer til å produsere soya. Samtidig gir Norge milliarder til bevaring av regnskogen. Hva slags logikk er dette? Snakker vi om bærekraftig utvikling? Kortreist mat? Ketil Moe er ikke i tvil om at dette er en riktig utvikling. Fantastisk!

Oppdrettsnæringen elsker å skryte av seg selv. Cato Haakseth ledet nylig seminaret «Entreprenørskap på merdekanten» hvor han uttaler at norsk oppdrett i fremtiden kan bidra med mer mat til verden. En utrolig uttalelse. Hvor skal fôret hentes fra? Lufta? (Amerikanerne er glade i svinekjøtt. De er også storprodusenter av mais. For at grisen skal øke vekta med et kilo må den spise ti kilo mais. Denne maisen kunne mettet magene til mange mennesker.)

Samme person sier også at norsk oppdrettsnæring hver dag produserer 14 millioner måltider. Tallet kunne vært dobbelt så stort. Dette er bare skryt. Er det noen som virkelig tror på at oppdrettsnæring bidrar til mindre sult i verden?

Skillet mellom fattige og rike blir stadig større – også i lille Norge. Eierne av oppdrettsanleggene i Norge produserer ikke fisk for å gi mennesker som virkelig trenger mat flere måltider. De produserer for å selge til mennesker som kan betale til høyeste pris (selskapene er på børs.) Altså de som har nok fra før.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken