Rasehat, diskriminering, hets og undertrykking

Av
DEL

LeserbrevRasehat, diskriminering, hets og undertrykking er ikke noe nytt. I disse tider hvor protestbølgene går på grunn av de skremmende hendelser utført av polititjenestemenn i USA begått mot personer som er en del av den fargede befolkningsgruppen, er slikt selvfølgelig ikke akseptabelt.
De som har fulgt med i historien burde også ha fått med seg at den samiske befolkningen i Norge har vært utsatt for forfølgelse og diskriminering over tid, spesielt under den såkalte dansketiden, hvor både språk og kultur var mer eller mindre forbudt. Brudd på bestemmelsene var straffbart.
Når en professor nå, sannsynligvis trigget av raseopptøyene i USA og ellers i Europa, setter søkelys på sameforfølgelsen, så er det muligens på sin plass. Men er det rette tidspunkt og er saksområdet for problematikken for snevert. Er det bare de med annen hudfarge og samer som er og har vært diskriminerte og hetset med?
For å bli utsatt for slikt var det ofte nok at en kom fra et annet land, en annen landsdel, et annet distrikt eller sågar en annen gate. For ikke å snakke om dem som hadde en annen dialekt. Dette gjenspeiler seg på mange vis. Vi kan gjerne her kalle det et utslag av mobbing med motiv om å løfte seg selv over «offeret» eller å skaffe seg en fordel i forhold til «offeret».
Jeg husker godt fra en kommune på Vestlandet hvor det skulle utdeles midler fra et legat. Midler som kunne brukes til studie for ungdom. Betingelsene var at de som kunne søke om midler fra legatet, måtte være født i kommunen av foreldre som også var født i kommunen. Er ikke dette også en form for diskriminering (eller mobbemotiv)? Det var altså ikke nok at en var innført i folkeregistret for kommunen.
Det som er sikkert er at vi er omgitt av mange rasehatere og mennesker som leter etter grunner for å drive med diskriminering og undertrykking for å skaffe seg selv en fordel i forhold til «offeret». Det blir ikke bedre av at «offere» tyr til bruk av de samme metodene for å tilegne seg fordeler.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags