Regjeringa svikter kommunene nok en gang!

Mona Nilsen, leder Nordland Arbeiderparti

Mona Nilsen, leder Nordland Arbeiderparti Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommunene står foran store utfordringer i tiden som kommer: De skal håndtere covid-19, gjøre store investeringer i klimatilpassing og levere gode velferdstjenester som skole, barnehage og sykehjem til fellesskapet. Det regjeringen leverer i budsjettet i dag, ruster ikke kommunene for dette. En vekst i kommunenes inntekter på 2 mrd. kroner dekker på langt nær de økte kostnadene. Bevilgningen spises opp av at flere eldre trenger omsorg.

Regjeringen påstod like før statsbudsjettet ble lagt frem at kommunene ikke evner til å prioritere, mens sannheten er at det er høyreregjeringen som ikke har prioritert kommunene og dermed grunnleggende helsetjenester. Over tid har gapet mellom det kommunene har å rutte med og de oppgavene de er pålagt blitt større og større. Høies uttalelser vitner om en helseminister som ikke har nok innsikt i hvordan hverdagen er i kommunene.

Regjeringen ruster ikke kommunene for å møte framtiden

Når statsbudsjettet nå er lagt frem, ser vi igjen at regjeringen svikter kommunene og mangler innsikt i at velferden først og fremst produseres i kommunene nært der folk bor. Resultatet blir at regjeringen svekker velferden og øker forskjellene mellom by og land. Dette skjer i en ekstremsituasjon hvor pandemien herjer, og en hardt presset kommuneøkonomi presses ennå mer.

Det er kommunene som selv har tatt størsteparten av både arbeidet og regningen for stengte skoler og barnehager, trygge sykehjem og hjemmetjeneste, økt kapasitet på legevaktene, feberpatruljer, testing, smittesporing og innkjøp av smittevernutstyr. Det er våre barn i barnehagene, elevene på skolene og eldre på sykehjemmene som rammes av regjeringens manglende satsning på kommuneøkonomi, og vi ser at regjeringen og ministeren, gang på gang, ikke kan møte kommunene på dette.

Arbeiderpartiet har større ambisjoner for kommunene

Arbeiderpartiet har større ambisjoner enn regjeringen for bedre kvalitet i velferd, omsorg og skole i kommunesektoren. Arbeiderpartiet har bevist dette i 7 år og kommer til å legge fram et bedre forslag til fellesskapsløsninger i kommunebudsjett for 2021 også.

Regjeringens statsbudsjett kan ikke sies å være noe annet enn en skatteskandale, og det er aller mest en skandale for velferdssamfunnet slik vi kjenner det. Norge trenger ny regjering!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken