En takk til 60-årsjubilanten og alle de gode hjelperne!

VU 60 år: Her er årets Svarta Bjørn, Karoline Sørensen, og ordfører Rune Edvardsen på avslutningssermonien søndag.Foto: Kjell G Karlsen

VU 60 år: Her er årets Svarta Bjørn, Karoline Sørensen, og ordfører Rune Edvardsen på avslutningssermonien søndag.Foto: Kjell G Karlsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det har vært flere velformulerte og kloke kommentarer og råd til Stiftelsen Vinterfestuka den siste uka. I Fremover – og i sosiale medier.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Debatt:Som ordfører vil jeg gjerne supplere med min takk, slik jeg også gjorde på avslutningsarrangementet sist søndag.

Og bare for å ta konklusjonen med en gang: Årets uke var et verdig og flott jubileumsarrangement!

I 60 år har vi arrangert og markert denne kulturarven, med små og store arrangement. For alle, for folk flest.

Vinterfestuka er ei fantastisk ordfører-uke. Det skjer noe hele tida over alt hele døgnet. Jeg har besøkt mange arrangement, og overalt har jeg møtte smil, rallarglede og ikke minst stolthet.

Det er ikke uten grunn at jeg som ordfører er svært stolt av Vinterfestuka – og stolt av alle dem som står bak.

Dette her får vi til ved en kombinasjon av en fantastisk dugnadsånd, dyktige amatører og flotte profesjonelle kulturarbeidere.

Så konstaterer jeg at vi får til en bredde på flere måter.

For det første ved at vi, det vil si Vinterfestuka, er blitt enda bedre på barne- og ungdomsarrangement. Det er, som redaktør Tone Jensen i Fremover skrev nylig, nå sånn at ungene ber om å få rallarhatt og tørkle. De ønsker å være en del av rallarfesten.

For det andre ser vi at alle, absolutt alle scener blir tatt i bruk. På skoler, på Folkets Hus, i Lokstall1, på hotellene, på Verdensteateret, i Haikjeften. Pluss de største scenene vi har, gatene og Narvikfjellet.

Derfor blir dette ganske enkelt en unik folkefest og kulturfest.

Så er det også nødvendig å presisere; dette kommer aldeles ikke av seg selv. Det er krevende å videreutvikle en tradisjon som Vinterfestuka er – og det er krevende å arrangere uka rent operativt. Krevende i tid, krevende i form av den kompetansen som trengs, krevende fordi mange ulike aktører og mennesker skal jobbe i team, og ikke minst er det krevende økonomisk.

Dette skal vi ha all respekt for – og dette krever ydmykhet både fra de som står bak og ikke minst fra oss som har til oppgave å legge til rette.

Fasiten etter 60 år er uansett klart positiv:

Sakte, men sikkert er Stiftelsen Vinterfestuka og den 10 dager lange markeringen utviklet til et både profesjonelt og folkelig kulturarrangement. Dette er mye mer enn en 10 dager lang fest med gammeldagse klær.

For å sitere Fremover-redaktøren i jubileumsbilaget:

Det er en kulturarv som formidles. Det er en strålende måte å markere egen historie på. Det er en hyllest til de kvinner og menn som bygde Ofotbanen.

Så vet vi alle at for å bevare må vi videreutvikle og også forandre. Vinterfestuka må fortsette den gradvise fornyelsen.

Med det som skjer rundt oss, er det fristende å oppfordre Stiftelsen Vinterfestuka til å tenke enda mer reiseliv og besøkende. Vi vet at Nord-Norge blir stadig mer attraktivt som reisemål – og vi vet at Narvikregionen står på terskelen til en ny æra som reiselivsdestinasjon.

Det som skjer rundt oss med nytt krigsmuseum, det som skjer rundt Visit Narvik, Narvikfjellet og for eksempel Polar Park og et mulig Nordlys-tog, forteller at mange andre tenker i disse baner.

Og Vinterfestuka er helt klart et meget salgbart produkt.

Til slutt:

Vinterfestuka, og arrangement som Stiftelsen kan bidra til ellers i året; er også kjempegode samfunnsarenaer.

Vi har hatt beslutningstakere fra næringsliv og politikk fra naboer, fra regionalt og nasjonalt nivå her også denne uka – og har for eksempel hatt teknologi- og samferdselskonferanse – og vi har pånytt hatt en flott Svarta Bjørn-konferanse.

Vinterfestuka er blitt en god og attraktiv regional og nasjonal møteplass – og kan videreutvikles også som det.

I sum kan vi med en videreutvikling også gjøre Vinterfestuka enda mer brukt regionalt – og gjøre uka mer kjent nasjonalt.

Her har vi alle en jobb å gjøre. Potensialet er stort.

Tusen takk for Vinterfestuka 2016, Gaute, Bjørn Harald og alle dere andre kulturbyggere!

Jeg gleder meg allerede til neste Vinterfestuke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags