Samer og samiske stedsnavn i Ofoten

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Flere har kastet seg inn i kampen mot samisk kultur ogspråk, Sist Sverre Skjellnes. Karl-Wilhelm Sirkka og Jarle Hellesvik + + +.

Det verste er jo at samiske stedsnavn blir satt opp på vegskilt. Nå er det jo Vegvesenet som har dette som sitt ansvar. Noe som de har bevisst trenert i ganske mange år. Så hvorfor setter Vegvesenet opp samiske stedsnavnskilt?

Forklaringen er enkel. De samiske stedsnavnskilt som blir satt opp er samiske stedsnavn som er brukt av både samer og «nordmenn». De samiske stedsnavn forteller om at her bodde og fortsatt bor samer her.

Vet jo at det ikke er(har vært) alle som liker at det nevnes at det det samiske kommer i fokus.

Fellesnemda for Nye Narvik har satt samisk samfunnsliv i Nye Narvik på dagsorden. Det ble engasjert et firma for å se på saken og har lagt fram en rapport.

Nå er det slik at den Norske Stat har lover om bla. Samisk opplæring.

Det er i hovedsak 3 samiske «dialekter» som brukes av det offentlige. Sørsamisk, Lulesamisk og Nordsamisk. I tillegg har vi Umesamisk, Pitesamisk og østsamisk. Så samer har befolket mestparten av Norge og vi er her fortsatt.

Fornorskningsprosessen har hatt stor betydning for kunnskap om at mange av oss har samisk blod i årene.

Ser Sverre Skjellnes er redd at Narvik skal erstattes med Áhkánjárga. Det er jo slett ikke riktig. Men utsagnet brukes som skremselspropaganda .

Ser jo at Karl-Wilhelm Sirkka og Jarle Hellesvik sprer falsk informasjon.

Norge flommes over av engelsk på bla. Bedrifter. Det er helt greit. Men samisk som er et gammelt språk i Norge er fortsatt «fy».

Redselen for at det samiske skal komme fram i lyset, er ennå sterk. Det har jeg fått kjenne på kroppen i ganske mange 10 år.

Det nye kommunestyret i Nye Narvik har staket ut en kurs der samisk samfunnliv skal frem i det offentlige. Alle kommuner i Norge har ansvar for å tilby samiskopplæring til skoleelever som krever det. Hva det nye kommunestyret i Nye Narvik vedtar i desember er jeg spent på. Men håper at kommunestyrerepresentantene tar ansvar for den samiske befolkningen.

Vi som driver sameforeningene i Ofoten vil fortsette med jobben med å fremme samisk kultur og språk.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags