Samiske barn og unge, over byråkrati

Nathaniel Holan Larsen

Nathaniel Holan Larsen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Debatten om at Narvik skal inn i forvaltningsområdet for samiske språk syns jeg er helt feil. Jeg mener vi ikke fokuserer på det som betyr noe. Nemlig det at Narvik skal være plassen der samiske språk og kultur skal blomstre. Det gjør vi ikke gjennom Narvik som forvaltningskommune for samiske språk, men å bygge ut viktige samiske tilbud og institusjoner.

Forvaltningskommune-ordningen er i hovedsak byråkrati. For Narvik vil det bare medføre at byråkratiet får opplæring i å svare på samisk og innleie av samiske tolker. De eneste forvaltningskommune-ordningen hjelper er de som kontakter kommunen på samisk. Ordningen hjelper ikke barn og unge som vil lære samisk. For jeg selv er ung same, og har selv kjent på hva jeg trengte da jeg var ung samiskelev. Det var ikke å sende brev til kommunen på et språk jeg ikke kunne. Det jeg trengte var tilbud på samisk, slik som samisk barnehage, samiske lærere og samiske kulturtilbud. Jeg hadde samiskundervisning, men det var over internett.

Det vi trenger for de samiske språkene i nye Narvik er ikke mer byråkrati, men tilbud. Samiske foreldre fortjener å ha muligheten til å sende sine barn i samisk barnehage, slik at det lærer språket. Barn og unge, som meg, må ha samisklærere på skolen, slik at vi får den beste samiskundervisningen. Vi unge samer trenger kulturtilbud og møteplasser, der vi kan møte andre unge, og få praktisert vårt språk. Jeg vil prioritere et levende språk blant barn og unge samer.

For at vi skal kunne få til denne satsingen for barn og unge, bør Sametinget holde fokuset på de viktige tingene. For den største språkutfordringen i Sápmi er ikke at folk mangler byråkratiske rettigheter, men de mangler reelle muligheter til å lære og bruke sitt språk. Vi må håndtere den massive lærermangelen vi har av samisklærere, vi må få bygd ut samisk barnehagetilbud og vi må bygge opp kulturelle og språklige møteplasser. Levende samiske språk krever at vi satser på barn og unge.

Jeg synes det er trist at Sametinget virker mer opptatt av at byråkratiet og byråkratiske regler enn at våre egne barn og unge skal kunne språket.
Sist vil jeg si at det er litt spesielt at de som ytrer seg kraftigst om at Narvik skal innlemmes som forvaltningskommune for samiske språk ikke er fra Narvik. De vet ikke hvor skoen trykker, men det vet jeg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken