Samiske navn og samisk språk i Áhkanjárgga Suohkan/ Narvik kommune

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Samefolkets Parti samlet til landsstyre- og gruppemøte i Alta 9 – 11. oktober, uttaler følgende;

Samisk språk og samiske navn har en lang tradisjon i Áhkanjárgga suohkan/Narvik kommune, og kommunen har mange innbyggere med samisk bakgrunn. Denne tilstedeværelsen blir i dag forsøkt usynliggjort i kommunen.

Historisk sett er dette ikke unikt for Áhkánjárgga. Dette har vi sett i flere bykommuner der den samiske befolkningen er i mindretall.

Det som imidlertid er unikt er at Narvik fortsatt lever med historieløsheten, mens andre byer arbeider med å ta tilbake og omskrive historien for å gi rom for sin samiske befolkning. Det er også historieløst å bruke Sametingets valgmanntall for å beregne antallet samer i kommunen.

Áhkanjárgga kommune burde vite at valgmantallet kun gir en oversikt over antall voksne samer som aktivt har meldt seg inn i valgmanntallet for å kunne stemme ved Sametingsvalget, men det gir ingen mening å bruke valgmantallet for å fastslå antall samer innenfor kommunens grenser.

Áhkanjárgga er omgitt av samiske bygder og grender, der samisk språk og kultur fortsatt lever, mens selve Áhkanjárgga by fremstår som den hvite rene pletten.

Samefolkets Parti kan ikke akseptere at samiske rettigheter svekkes, og at den samiske befolkningen i Áhkanjárgga forsøkes usynliggjort gjennom politiske og administrative tiltak.

Som samisk by og kommune er Áhkánjárgga viktig for hele regionen. Det skal ikke være nødvendig i år 2020 å måtte bruke ord og uttrykk for å beskrive Áhkanjárgga som ikke passer seg i et opplyst demokrati.

De fleste byer i Norge har forstått at synliggjøring av det samiske, og bruk av samiske språk og kultur er positivt. Spørsmålet er; når skal Áhkanjárgga forstå dette?

Samefolkets Parti ber derfor Áhkanjárgga suohkan om å synliggjøre sin samiske tilhørighet ved å søke innlemmelse i samisk språkforvaltningsområde og å vedta samiske navn på kommunen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken