Senterpartiet og kampen for Andøya flystasjon

RASER MOT BØIFOT: Fremovers Ragnar Bøifot mener Senterpartiet gir Andøy-samfunnet falske forhåpninger. Her svarer Liv Signe Navarsete.

RASER MOT BØIFOT: Fremovers Ragnar Bøifot mener Senterpartiet gir Andøy-samfunnet falske forhåpninger. Her svarer Liv Signe Navarsete.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Debatt Mandag 20. november kommer Ragnar Bøifot med en merkelig kritikk av Senterpartiet.

Ragnar Bøifot ser ut til å mene at fortsatt kamp for Andøya flystasjon er et svik mot Andøya. Bøifot skriver faktisk at Senterpartiet spiser «Andøya levende»...

Mener han at vi skal gi opp kampen for Andøya flystasjon? Hvordan er det i det hele tatt mulig å si at man svikter Andøya, ved å kjempe for Andøya flystasjon? Kritikken er så kraftig og bommer så grovt at man nesten må spørre seg om dette er ironisk ment.

En kamp for norsk forsvarsevne

Bøifot har rett i én ting: Senterpartiet har ikke gitt opp kampen om Andøya flystasjon.

Senterpartiet både ønsket og stemte for en delt løsning mellom Andøya og Evenes. Å gå bort fra dette ville være å svikte både Forsvaret og Andøya. Kampen for å bevare Andøya flystasjon er en kamp for norsk forsvarsevne. Det er vanskelig å se for seg en flyplass som er bedre strategisk plassert for sitt formål enn Andøya.

Med det aller meste av mannskapet bosatt på øya, er alt lagt til rette for beredskap av ypperste klasse.

Økonomisk tapsprosjekt og et betydelig militærfaglig feilgrep

Senterpartiet har hele tiden vært krystallklare: Vi finner det svært usannsynlig at en nedleggelse av Andøya flystasjon vil gi besparelser i nærheten av det regjeringen estimerer.

Lærdommen fra tidligere flytteprosesser i Forsvaret er klare – gevinster overestimeres og kostander ved bygging av nye kapasiteter underestimeres. Se bare for eksempel til Ørlandet: Til tross for grundige utredninger sprekker budsjettene som bare juling.

De høyst tvilsomme potensielle besparelsene ved nedleggelse av Andøya flystasjon vil uansett ikke komme før om mange år. Vår spådom er at nedleggelsen av Andøya flystasjon ender som et økonomisk tapsprosjekt og et betydelig militærfaglig feilgrep.

Grunnleggende uenige

Vi er grunnleggende uenige i at det er en god strategi for Andøya og forsvarsvenner i Norge å gi opp kampen for Andøya flystasjon. Det er mange historier som forteller noe annet.

Stortingsflertallet vedtok for eksempel å flytte blant annet Generalinspektøren for Luftforsvaret til Reitan under behandlingen av forrige langtidsplan. Likevel befinner man seg nå i en situasjon hvor Generalinspektøren blir på Rygge.

Øker sårbarheten vår

I bunn for Senterpartiets sterke forsvarsengasjement, ligger ønsket om å bevare Norge som en suveren nasjonalstat, ledet av et sterkt folkestyre.

Spredningen av makt, ressurser og folk i Norge har vært avgjørende for å utvikle det norske samfunnet, slik vi kjenner det i dag.

Skal vi kunne forsvare hele landet vårt, kan vi ikke sentralisere alle forsvarsressursene på noen ytterst få baser. Alle forstår at dette øker sårbarheten vår.

Styrkeforholdet avgjør

Arbeiderpartiet, Høyre og Frp har blitt enige om at regjeringen skal rapportere tilbake om kostnadsutviklingen ved flytteprosjektet. Kampen om Andøya ikke er over.

Det er stortingsflertallet som avgjør den videre skjebnen til Andøya flystasjon, og da er det åpenbart at styrkeforholdet mellom partiene avgjør utfallet.

Senterpartiet har i hele vår historie vært et motstrømsparti.

Vi bøyer ikke av for eliten og sentralmakta, uansett om denne befinner seg i Oslo eller Brussel. Til tross for at sentraliseringskreftene og elitemiljøene er sterke, har vi vunnet en rekke avgjørende kamper.

Kritikk av en helt ny karakter

Å være et motstrømsparti har gjort oss vant til mange merkelige angrep fra Oslomakta.

At vi derimot blir angrepet for å «svikte» Andøya, fordi vi nekter å gi opp kampen for et av lokalsamfunnets nøkkelinstitusjoner, er imidlertid kritikk av en helt ny karakter.

Vi er nødt til å spørre Bøifot: Mener du at alle demonstrantene, lokale folkevalgte eller de over 22.000 medlemmene i gruppa Bevar Andøya flystasjon også «spiser Andøya levende»?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken