Å offentliggjøre skattetall er ikke unødvendig, og det er slettes ikke dyneløfting

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Like sikkert som at skattetallene blir offentlige hver høst, kan vi være sikre på at diskusjonene rundt åpenhet om skatt, formue og inntekt kommer. NRK tok onsdag morgen en runde på gaten for å høre om den vanlige mann i gata hadde «snoket i skattetallene», som journalisten spurte om. Nei, kunne én av de tilfeldig spurte på gata fortelle. Det var han ikke interessert i. Og ikke kunne han skjønne hvorfor skattetallene skulle legges ut på denne måten.

At skattelister er kontroversielle og at det av mange oppfattes som dyneløfting er i stor grad medienes egen feil. Det skal jeg erkjenne. Det er ikke mange år siden du kunne se på kart over din by for å se hvor de som tjente mest bodde. Eller se hvor mye asfalt en navngitt innbygger bidro med i et skatteår. Eller sammenligne skattytere opp mot hverandre. Hvem bidro mest i fjor? Du kunne søke selv og enkelt lage deg lister. Mye av dette var helt åpenbart underholdning, og ikke journalistikk. Og systemene åpnet for misbruk. Det har aldri vært meningen at skattelistene skal være underholdning.

Og blant annet derfor kan du ikke lenger lage egne lister eller gjøre egne søk i skattelistene på nettavisene. Det synes vi er helt greit. Det er fortsatt anledning til å søke i skattelistene hos skatteetaten, men du kan ikke lenger søke anonymt.

Og når NRKs journalist og flere aviser i dag bruker begrepet «snoke» om å gjøre helt legitime oppslag i skattelistene er det også med på å gjøre det hele enda mer kontroversielt. Og det er med på å sementere holdningen om at offentliggjøring av skattelister er unødvendig dyneløfting.

Å offentliggjøre skattetall er ikke unødvendig, og det er slettes ikke dyneløfting. I et velfungerende og åpent demokrati som Norge er, er nettopp gjennomsiktigheten og åpenheten om skattetall noe av det som gjør at vi kan avdekke og i beste fall unngå urettferdighet og kriminalitet knyttet til skatt, inntekt og formue. En visshet om at informasjon om din skatt er offentlig og tilgjengelig for alle er en sikkerhetsventil for samfunnet. Åpenhet rundt skattesystemet er en snart 200 år gammel ordning, men slik samfunnet utvikler seg – der teknologi kan gjøre det enklere å skjule seg selv og sin virksomhet og svart økonomi fortsatt er et problem – blir ordningen om åpenhet rundt skattelistene stadig viktigere.

Og nettopp fordi åpenhet både generelt, men også spesielt rundt skattelistene, er viktig for Fremover, publiserer vi saker om skattetallene og går skattytere i sømmene. Også i år.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken