I forrige uke kunne vi lese i Fremover om volden som for tiden foregår i skoleklassene rundt omkring i landet. Hvor halvparten av de spurte lærerne på landsbasis har opplevd denne skremmende volden. Der dette også har kommet til Narvik.

Stein Roar Jakobsen som er rektor ved Frydenlund barneskole mener at hverdagen til lærerne er blitt så utfordrende at fagfolk nå bør settes inn i de forskjellige skoleklassene. Han fortalte en historie som er både skremmende og fullstendig vanvittig, da han nesten ble truffet i av en svær brustein som kom susende. Der en ti år gammel guttunge prøvde å treffe ham i hodet med denne steinen.

– En utfordring?

Jeg vet ikke om jeg er enig i at slik vold skal kalles for «utfordring» slik Jakobsen gjør i sitt intervju med Fremover. Selv ser jeg på det nærmest som mordforsøk, terror og direkte galskap mot en mann som er på jobb. Og noe som overhodet ikke må aksepteres i en norsk skole. Der slikt skal slås knallhardt ned på med en gang. Men er det virkelig blitt så galt nå at både barnevern og politi må settes inn i norske skoler for å håndtere denne galskapen?

Når man ikke lenger skal kalle en spade for spade, men tyr til en salgs «nytale» som George Orwell minner oss om i romanen «1984», da er det på tide å være på vakt. Og denne såkalte nye måten å uttale seg på om alt det forvirrede i samfunnet, det vil jeg påstå er en slags fascisme som gir ugresset liv og vekst i skolen. Noe vi også kunne lese om i mandagens utgave av Fremover, der det fortelles som mobbing via mobiltelefon. Og som griper om seg, der både lærere og foreldre blir skremt og vurderer politianmeldelse. Når man ser hva som sendes av slibrige SMS-meldinger over telefonen, da er det all grunn til å si stopp, der telefoner i hvert i skoletiden blir konfiskert.

Kommet så langt?

Ja, jeg forstår godt at rektor Jakobsen og de andre lærerne i Narvik er bekymret og der også han griper til nytale. Det ser ut som alle skal lære seg å dra kjensel på dette samfunnsonde som seiler opp, og ved at det ikke brukes godkjent språkkode i det de måtte ha å meddele. Og når man hører nytalen blir brukt i kombinasjon med en fasinasjon for en tapt tid, da bør alle varsellamper lyse.

Fra null vold på barneskolen på 1970- og 1980-tallet, til full truing, mobbing og slåssing. Da er løpet kjørt for et sivilisert samfunn. Har det virkelig kommet så langt nå at man må ha en politimann på plass i skolegården og i undervisningstimene?

Og når begynte nedturen om jeg tør spørre? Ja, kanskje det hele begynte da det kom horder av Rødt og SV-utdannede lærere, helst naive venstrevridde kvinnfolk med lilla sjal rundt halsen eller palestinaskjerf? Ikke å forglemme noen skjeggete menn og tusseladder med runde Lenin-briller, også disse med de samme palestinaskjerfa rundt halsen. For nå skulle man innføre «Enhetsskolen» der forskjellene skulle viskes ut. Og alle skulle være så like så like ... Jommen sa jeg smør!

Det første som måtte bort var jo selvsagt karakterene, for det kunne skape frustrasjon og forskjellsbehandling hos de svake elevene, som gjerne ville leke mer enn å lære. Dermed gikk man over til et mer åpent skolemiljø, der barna skulle springe rundt på sokkelesten i store åpne rom hvor de samlet seg i putegrupper. Ja, der de skal lære hvor viktig det er å «ta være på hverandre» slik at ingen føler seg utstøtt. Mens læreren var skjøvet til sides, som en slags barnehageonkel, der disiplin var blitt et fremmedord. Og der en for all del ikke må ta disse podene hardt, men som skulle få lov til det meste. Der både små kniver og brustein kanskje lå i ranselen? For nå i disse tider, da er det Kardemommeloven som skal gjelde, må vite. Da trenger vi heller ikke kristendommen i skolen, for ikke å snakke om de ti bud som vi måtte pugge, salmevers og Fader vår. Ting som trolig er kastet over bord for lenge siden? For kristendommen, den kan jo være støtende for alle disse som har en annen tro enn oss? Så her også må vi lære å «forstå» hverandre og møtes med ærbødighet og respekt når fremmed tro krever sitt ... Men en ting kan jeg fortelle disse lærerne og ikke minst våre uansvarlige politikere; at når man kaster Gud ut av et samfunn, da flytter nemlig en viss kar inn.

Ikke til å kjenne igjen

Nei, heldigvis var det ikke slike tilstander i norsk skole den gangen jeg selv gikk der. For nå har vi fått i et skremmende samfunn som ikke er til å kjenne igjen. I hvert fall ikke slik det nå er blitt med mobbing over mobiltelefoner, slag, spark, spytting og bannskap i timen. Ja, der det nå ropes på politi til å ordne opp i galskapen. Mens den respekten vi hadde for våre lærere er fullstendig borte. Og der det var nok at læreren tok av seg brillene og så utover klassen, så var det så dørgende stille, at en kunne høre en knappenål falle til golvet.

Ja, jeg veit det er farlig å antyde noe jeg har hatt mistanke om lenge, der denne mangel på orden, respekt og oppførsel trolig har noe å gjøre med feminiseringen i skolen? Nei, ikke bare i skolen, men i hele samfunnet, der mannen er jaget ut og er borte fra omtrent alle viktige yrker. Og der kvinnfolka har overtatt det meste. Da må det jo gå galt til slutt, der sterke unge politifolk trolig må inn i klassene for å få orden igjen blant annet i den norske skolen. Og der politiet kanskje må fram med elektrovåpen når lærere blir steinet eller halvt slått i hjel? I hvert fall går vi skremmende tider i møte og der vi trolig har sett den beste tida i dette landet.