Legges Skjomen skole ned, raseres bygda i samme pennestrøk

VOKSER: Noen av elevene følger ivrig med på om det kommer noe opp av plantekassene. Like spennende hver gang.

VOKSER: Noen av elevene følger ivrig med på om det kommer noe opp av plantekassene. Like spennende hver gang. Foto:

Av
DEL

LeserbrevSkjomen skole og barnehage er selve navet i bygda. Uten skolen og barnehagen, ville vi ikke hatt småbarnsforeldre i bygda. Vi ville ikke hatt fullstappet gymsal på 17. mai for feiring. Vi ville ikke hatt barn på talerstolen ved kirketrappen for å tale på 17. mai. Det ville ikke vært et sterkt jentefotballag her heller. Markeringen av juletiden, både med julegrantenning i skolegården og juleavslutning på skolen, ville vært borte. Skoleelevene rydder nærområdet i mai, og rydder stranden i Skjomen i forbindelse med Strandryddedagen. Flere elever er også igjen etter skoletid og holder på med Taekwondo i gymsalen en gang i uken. Det arrangeres barneidrett to ganger i uken - én gang for de yngste og én gang for alle i skolealder. Dette ville ikke vært et tilbud uten skolen og ungene i bygda. Det planlegges en dramaworkshop for ungene i aldersgruppen mellomtrinn og oppover i januar. Dette i regi av ildsjeler som ønsker å gi et tilbud til ungene i bygda. Og i sentrum av alt som skjer, står skolen og barnehagen som ankeret.

Legges skolen ned, raseres bygda i samme pennestrøk. Småbarnsforeldrene ønsker ikke å sende barna sine flere mil avgårde med buss til nærmeste skole og barnehage. Barna ville da måtte reise klokken 07.00 og være hjemme igjen rundt 15.30. Etter middag og eventuelle lekser (Skjomen skole er leksebevisst og har derfor ikke samme mengden lekser som ved andre skoler), blir det da tid til fritidsaktiviteter? Når skal barna i bygda få ha et sosialt liv på ettermiddagstid? Det er aldri til barnas beste at nærskoler forsvinner. Hvis bygda mister sitt livsgrunnlag, er det heller ikke sikkert at småbarnsforeldrene velger Narvik kommune ved neste flyttelass. Da tar dem med seg familien sin og kompetansen sin og velger andre plasser i andre distrikt hvor man sitter igjen med en følelse av å være trygg.

I budsjettforslaget fra rådmannen og administrasjonen som ble omtalt i Fremover 19. november, legger de til grunn et synkende elevtall som årsak til å utrede om skolen har livets rett. Da er det ikke tatt høyde for tilflytning, og bare på et par år er det kommet 9 unger til bygda. De interessante spørsmålene i dette er:

1) Hvilke konkrete tiltak har kommunen vedtatt som går direkte på å motvirke en befolkningsnedgang i Skjomen og andre distrikt siden 2012?
2) Hvilke konkrete tiltak planlegger kommunen å vedta for å motvirke en befolkningsnedgang i Skjomen og distriktet videre framover?

For uten et ønske om og politisk vilje til å bevare bygdene i distriktet, vil det virke som at det er en villet politikk fra kommunen sin side å tilrettelegge for sentralisering og fraflytning. Og det regner jeg med at det nye kommunestyret i nye Narvik kommune er kraftig i mot. Nå gjelder det for politikerne å vise dette med handling, raushet og stolthet. Så kan vi sammen være nytenkende, bygd og by ilag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags