Staten og storsamfunnet har sviktet når det gjelder bruken av samisk språk og samiske navn

Regionvegsjef Torbjørn Naimak, Statens vegvesen region nord.

Regionvegsjef Torbjørn Naimak, Statens vegvesen region nord.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Over hele Nord-Norge settes det opp nye skilt med samiske navn i år. Dette er et resultat av at Statens vegvesen rydder opp etter å ha feiltolket regelverket om skilting av stedsnavn gjennom lang tid. Tidligere ventet vi på initiativ fra kommunene for steder utenfor forvaltningsområdet for samiske språk, mens vi burde ha spilt en mer aktiv rolle.

På steder hvor samiske navn brukes av folk på stedet, sier loven at det offentlige har plikt til å skilte på samisk. Tilsvarende gjelder for kvensk.

Les også:

Statens vegvesen jobber nå med å få på plass riktig skilting, og tar sikte på å være i mål til våren. Dette har selvfølgelig en kostnad, som må hentes innenfor Statens vegvesens ordinære budsjetter. Det må vi løse, på samme måte som vi oppfyller alle de andre lovpålagte kravene til vegene våre.

Nøyaktige beløp er vanskelig å anslå, blant annet fordi det avhenger av lokale forhold. Vi tar et krafttak nå. Samtidig er vi forberedt på at vil være behov for flere samiske og kvenske skilt, etter hvert som disse navnene kommer i offentlig bruk.

Staten og storsamfunnet har sviktet når det gjelder bruken av samisk språk og samiske navn. Jeg er derfor glad for at Statens vegvesen gjennom ny skilting bidrar til å synliggjøre det kulturelle mangfoldet på flere steder i Nord-Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags