I diskusjonen om Nord-Norgebanen dukker av og til navnet Ole Tobias Olsen opp. Hvem var han? De leksikalske opplysningene finner vi jo hvor som helst, men vil her fylle på med litt mer. Mye er basert på boka 'Ole Tobias Olsen, nordlandsbanens far' av Just Borch.

Ole Tobias Olsen regnes for å ha hovedæren for at vi i dag – tross all motstand – har jernbane fram til Fauske og Bodø. Han var født i Dunderlandsdalen i 1830, og døde i Oslo i 1924.

Ole Tobias var et unikum, med masse talenter og interesser. Han ble utdannet til lærer ved seminaret i Tromsø , og senere til teolog, i Oslo. (Han rodde til Tromsø fra Mo i Rana – 600 km - for å spare penger, og tilbake igjen etter avsluttet eksamen som beste elev). I perioder livnærte han seg som urmaker og (natur-)fotograf, og hadde kunnskaper innen svært mange andre fag.

Han samla inn nordnorske folkeeventyr og folkemusikk, og - mellom alt det øvrige - jobba han ufortrødent videre med Nordlandsbanen. Han gikk til og med opp lange trase-strekninger og laga krokier (grovskisser) av disse, sammen med geotekniske notater. Mye av dette ble faktisk benyttet som grunnlag under stikningen av den endelige traseen.

Han var også kjent for å ha et vinnende og sympatisk gemytt, og var kjent for sine gode historier. Han fikk oppleve at Stortinget vedtok byggingen av Nordlandsbanen før han døde.

Nordlandsbanen kom fram til Fauske 1. desember 1958, og endelig til Bodø 1. februar 1962.

For Nord-Norgebanen videre fra Fauske, kan vi ikke vente noen Ole Tobias. Det ble støpt bare ett eksemplar, og forma ble kasta. Men vi har behov for mange som vil prøve å matche hans energi, innsikt og ståpå-vilje, som kan bidra til å fjerne kolonimentaliteten (både i sør og nord), og sørge for at den lønnsomme – og etterhvert livsnødvendige - Nord-Norgebanen kommer på plass.