Torsdag offentliggjorde Agenda Nord-Norge Konjunkturbarometeret Nord-Norges rapport om bysentre i Nord-Norge, der 1.500 byboere i 10 nordnorske byer blir spurt om hvor fornøyde de er med byen de bor i. Blant byene som er undersøkt, er også Narvik. Og mens vi er helt i toppen hva angår tilbudet av butikker og tjenester i sentrum, kun slått av Svolvær og Alta, er vi helt på jumboplass når det kommer til hvor fornøyde vi er med byens restaurant- og kafétilbud. 39 prosent svarer at de er enig eller helt enig i at «Sentrum i min by har et godt tilbud av kafeer, restauranter, barer, kinoer/teatre og konsertsteder». Til sammenligning svarer 64 prosent det samme i Harstad, og hele 86 prosent at de er enig eller helt enig i Svolvær.

Vi har egentlig et bra kulturtilbud i byen, når man slår sammen alt som skjer i regionen. Tilbudet blomstrer i perioder av året – spesielt under Vinterfestuka, selvfølgelig. Men vi er ikke scenen store norske artister helt uten videre setter opp på sin turnéliste. Vi har absolutt mer å gå på når det kommer til å få større navn på plakaten. Vi har et OK kinotilbud vil jeg hevde, og gjennom året er det også mulig å få med seg en og annen teaterforestilling og revy.

Men ute- og restaurantlivet generelt er ganske «lavmælt» i Narvik, vil jeg hevde. Ikke til forkleinelse for de restaurantene, kafeene og barene vi har i byen, for de utgjør et godt tilbud i byen for oss som bruker det. Men vi mangler det lille ekstra. Vi mangler restauranten som er litt spektakulær, både i beliggenhet og i form av retter på menyen. Vi mangler baren som er litt mer enn bare et sted å ta fredagspilsen, men som oser av kultur, stemning og atmosfære. Og igjen; ikke til forkleinelse til byens nåværende aktører. Men vi trenger en prikk over i-en.

Det er her Torvhallen og områdene både utenfor og oppå kommer inn i bildet. I august oppfordret prosjektleder Preben Bussoli og administrerende direktør Lars Skjønnås i Narvikgården Narviks befolkning om å komme med ønsker og innspill til hva Torvhallen kan fylles med, etter at Narvik kommune kjøpte «hjem» det snart 90 år gamle bygget. Som i sin tid var landets første mathall, og som i generasjoner har fungert som en møteplass for byens menn og kvinner som både var på jakt etter en prat, en blomsterbukett og fersk fisk til middagen. I dag er det nesten tomt.

LES OGSÅ:

Byen må ta Torvhallen tilbake igjen, og Torvet må igjen bli det faktiske sentrumet i byen. I dag er Dama en statue du går forbi på vei til Gate 1-butikkene eller en av byens to kjøpesentre. Torvet må bli stoppestedet igjen, men for å klare det må det satses modig når Torvhallen nå skal fylles med innhold igjen.

I det ene hjørnet har vi i dag Fiskekroken; en spennende og flott fiskerestaurant som hedrer hallens historie som fiskehall. Og selvsagt Fiskehallen, med sprellende fersk fisk og et godt utvalg. Resten står tomt, men når det fylles igjen, bør det fylles med en stor og spektakulær restaurant midt i bygget. Et konsept som både hadde passet i bygget og som hadde vært noe litt ekstra, hadde vært et konsept som for eksempel «Du Verden» i Svolvær. Som har både sjømat og italiensk på menyen. Et større restaurantkonsept, som fullt ut kan utnytte de store vinduene i Torvhallen, er noe jeg tror ville fungert perfekt. Da Torvhallen i Narvik i sin tid ble bygget, hentet man inspirasjon fra andre byer i verden, og et konsept som speilet dette hadde vært midt i blinken. Samtidig må det begrenses hvor mye biltrafikk som kan kjøre forbi utenfor slik at større deler av veien kan gjøres til uteservering, både for Fiskekroken og den nye, litt større restauranten. Med uttrekkbart tak for litt fuktigere dager.

Reidar Røkenes og kona Linda driver Lauvanger Mikrobryggeri på Tennevoll i Lavangen, og fortalte til Fremover før jul at de drømmer om å flytte bryggeriet til Narvik og Torvhallen – til Krigsmuseets gamle lokaler. Dette hadde passet perfekt inn i et nytt Torvhallen-konsept, med fiskerestaurant, en mer internasjonal restaurant og fiskehallen. Mens du i ett hjørne altså får restaurant, får du et mikrobryggeri med egen pub og uteservering i det andre hjørnet. Kanskje én del av Torvhallen også kan brukes som studentkro, slik at vi får byens mange studenter ned i sentrum samtidig?

Hva som skal skje på taket av Torvhallen, Kikindas plass, er det også tenkt høyt rundt i mange år. Et forslag som har versert lenge, er å bygge inn plassen med et nytt tak og for eksempel glassfasader. Her kan vi godt se for oss en spenstig kafé, et marked med boder som i gamle dager og gjerne et lekeområde i senter for barn. Mulighetene er uendelige, og med de ambisjonene reiselivet i Narvik har for byen, må vi få på plass mer enn vi har i dag. Tilbudet må utvides hvis turistene skal legge igjen flere kroner i byen.

Men sentrum skal også brukes av oss som bor her, og Konjunkturbarometeret er tydelig: I tillegg til at de spurte trekker fram bilfrie gater, flere gågater og torg som det viktigste for å forbedre sentrum av Narvik, er det et helt tydelig signal i den ferske rapporten at byens restaurant- og kulturliv ikke er bra nok. Det vi står foran med Torvhallen, og mulighetene som ligger her – kombinert med de mulighetene byggingen i Teknisk kvartal kan gi – kan løse dette.

Men hvor flinke er vi i dag til å bruke byens restaurant- og kafétilbud? I Konjunkturbarometeret svarer 28 prosent av oss at vi bruker byens serveringssteder i byen mindre enn én gang i måneden. Én tredjedel svarer riktignok at de bruker det én gang i uken, og det er bra, men skal vi få et bedre tilbud i byen, må vi bli flinkere til å bruke det vi har. Skal vi få et sentrum vi kan være stolte av, må vi få bilene ut av sentrum og ta Torvhallen tilbake.

God helg!