Stopp Tyrkias invasjon i Syria

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg er vararepresentant i landsstyret for Palestinakomitéen i Norge og var til stede på landsstyremøte, avholdt i Tromsø den 18.10. 19.
Landsstyret debatterte blant annet Tyrkias invasjon i Syria og styret ble enige om en uttalelse:

Tyrkias invasjon og okkupasjon av Nord-Syria er et klart brudd på folkeretten, og utvider krigen i Syria dramatisk. Lidelsene til ei hardt prøvd befolkning, etter 7 år med borger- og stedfortrederkrig, går fra vondt til verre. Den relative tryggheta som har eksistert i den sjølstyrte regionen Rojava/Nord-Syria etter nedkjempinga av IS’ kalifat, er brått blitt borte. Befolkningas rettigheter blir overkjørt av stormaktsinteresser, slik vi også ser når det gjelder den palestinske nasjonen.
Akkurat nå er det den kurdiske befolkninga som betaler prisen. De andre folkegruppene og religiøse gruppene i området - arabere, assyrere og syrianere, armenere, yesidier og andre - som har deltatt i å nedkjempe IS og bygge opp den autonome sjølstyrte regionen, rammes også hardt. De vil på nytt utsettes for forsøk på etnisk rensing. En hensynsløs tyrkisk NATO-hær og terroren til tyrkisk-støtta militsgrupper (rester av grupper som IS, Nusra, al Qaeda og andre) ruller inn over området. Nye flyktningstrømmer i hundretusentall er på marsj.

Tyrkia begrunner blant annet invasjonen med behovet for tilbakevending av 3,5 millioner syriske flyktninger. Deler av denne flyktningbefolkninga skal bosettes i de områdene Tyrkia nå okkuperer. Det forutsetter, som Tyrkia sjøl sier, at dagens befolkning må jages bort, slik også palestinerne opplever. Etnisk rensing kan aldri bli grunnlag for fred. Politiske løsninger med avslutning av krigshandlinger, okkupasjon og ulovlig bosetting, må være grunnlaget for at flyktninger kan vende tilbake, i Syria som i Palestina.

Når Tyrkia nå angriper de som nedkjempet IS, øker faren for at terrorgruppa bygger seg opp igjen. Spesielt vil de mange titusener av kvinner som har stått i spissen for kampen bli utsatt for IS-krigernes hevn.

Det siste Midtøstens folk trenger nå er mer invasjon og okkupasjon. Vi protesterer mot alle militære operasjoner som bryter med folkeretten. Landsstyret i Palestinakomiteen i Norge krever derfor at
• Tyrkia må straks trekke alle sine militære styrker ut av Syria.
• Norge må gjøre alt som er mulig for å legge press på vår NATO-allierte Tyrkia.
• Norge må ta et internasjonalt initiativ for å forhindre at de som beseiret IS blir utsatt for IS’ hevn, særlig de tusentalls kvinnelige soldatene

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags