Mange grenser flyttes i delingssaken i Tysfjord

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Redaktøren i Fremover Christian Senning Andersen, gjør i dagens leder en god oppsummering av kommunalminister Monica Mæland sin befatning med delingen av Tysfjord. Det er tydeligvis mange grenser som er blitt flyttet på i denne saken. Det kan bli flere.
 

For første gang kan en få en situasjon der en eller flere kommuner går til sak mot Staten. Jeg tror en rettssak vil tjene alle parter, selv om det kan koste noen penger. 

Gjennom en rettsak vil en få avklart forholdet til lovverket som skal regulere denne type grensedeling, hvordan økonomien skal håndteres samt sametingets innbefatning og deres rettigheter i en sak der det er tvilsomt også i følge departementet, om samiske rettigheter spiller en vesentlig rolle. Kanskje viktigst, gjennom en nøytral tredjepart som rettsvesen forutsettes å være, kan en få en konklusjon som alle kan og må forholde seg til og akseptere. I forhold til de mange "konflikter" som har oppstått i kjølvannet av departementets håndtering av saken, kan det være en fordel for mange at det settes en endelig sluttstrek i rettsapparatet. Alternativet kan bli sår som vil ta mange år å lege. 

En rettssak kan ta tid. Det kan også være en fordel, da kan både Hamarøy og Tysfjord få tid til å rydde opp i egen økonomi. Det kan gjøre det lettere å gjennomføre et "ekteskap" på et senere tidspunkt. Ikke minst i Tysfjord der to steile parter blir tvunget til å samarbeide om å løse den økonomiske krisen de selv har satt seg i. Tiden kan også brukes til å se nærmere på om de foreslåtte sammenslåinger og delinger er de beste for området, kanskje det finnes bedre, mer "robuste" og mindre konfliktfylte løsninger enn det en nå forsøker å tvinge igjennom.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken